FN Blog / Tárcsahang / VOIP mini-szótár kezdőknek
Nyomtatás Betűméret

VOIP mini-szótár kezdőknek

2007-10-03 14:22:11
A legfontosabb internet-telefonos angol nyelvű rövidítések rövid magyar nyelvű magyarázata. Aki több információt szeretne az mindegyik szócikkhez talál egy linket is. (Vigyázat: bejegyzési és nem ABC sorrendben.)

 SIP telefon / IP telefon
Az IP-telefon olyan eszköz, amely a hang továbbítását IP hálózaton keresztül biztosítja. Az IP alapú hangszolgáltatások összefoglaló neve VoIP (Voice over IP).

ISDN vonal
Az ISDN egy új típusú telefon kapcsolat, az Integrált Szolgáltatású Digitális Hálózat (Integrated Services Digital Network) rövidítése. Legfőbb jellemzője, hogy egyazon csatlakozáson belül digitális jelek formájában (tehát lényegesen jobb minőségben) továbbíthatunk hangot, adatot, vagy akár képet is.

Softphone
A softphone olyan számítógépes alkalmazás, amely külön telefonkészülék (hardphone) nélkül is képes telefonhívások bonyolítására, a hang a számítógép hangkártyáján keresztül kerül továbbításra. Tágabb értelemben softphone-nak nevezzük azt az alkalmazást is, amellyel a számítógépről vezérelhetünk egy alközponthoz kapcsolt telefonkészüléket.

SIP szabvány
A SIP a HTTP –hez hasonló “szöveg-alapú” protokoll, mely megvalósítja a felhasználók közötti kommunikációs összeköttetések felépítését, módosítását és lebontását. Ha már egyszer a kapcsolat kiépült a résztvevők között, akkor a továbbításra szánt tartalom akár hang, videó, instant messaging vagy akár
jelenlét indikáció is lehet.

Skpye
Barátai a világ bármely részén is tartózkodnak, Ön beszélgethet velük, láthatja őket, és közben üzeneteket válthat velük – s mindezt anélkül, hogy a költségek, a távolság vagy az időtartam miatt aggódnia kellene.


Cimkék:
11 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről