FN Blog / Tárcsahang / Amikor felizgatnak, megtekernek, majd jól kivágn...
Nyomtatás Betűméret

Amikor felizgatnak, megtekernek, majd jól kivágnak

2009-09-29 08:00:00
"Politikai okokból nem választhattuk benneteket" - szólt a hivatalosnak semmiképp sem nevezhető magyarázat amikor a felhívtak pénteken, hogy elbuktuk egy hazai biztosító IT hálózati tenderét. Úgy éreztem magam mint egy régóta súlyos betegségben szenvedő haldokló akit végre nagynehezen átsegítenek a megnyugvást hozó halába: még igazán dühös se tudtam lenni a kapcsolattartómra. Olvass tovább és leírom miért nem.

Olcsóbb ajánlattal, jobb szakmai tartalommal bukni nem szégyen
Egy kiscég vezetőjeként mindenki a nagy bizniszről álmodik: bemegyünk a nagy márkával a nagycéghez, nyerünk és dől az árbevétel növekszik cég, vehetünk fel új embereket. A valóság énnél sokkal kiábrándítóbb: igazán nagy mulitcéges megrendeléshez egy kis cég, vagy magyar módra (iszonyat jó kapcsolatok, sógor, koma, cimbora, osztálytárs), vagy valami nagy cég alvállalkozójaként juthat leginkább. Ha egyik sincs - akkor az üzlet megszerzésébe fektetett munka, csupán önámítás, az a cégvezető / értékesítő aki ezt teszi valójában csak légvárakat épít. Hiába a penge margó (1-2%), hiába a gondosan összeállított ezerszer (a "nagy ügyfél" kérésére) módosított árajánlat, itt kérem már rég nem ez számít. Senki ne gondolja, hogy egy néhány százezer forinttal olcsóbb / drágább ajánlat alapján döntenének, hogy árral komolyan nyerni lehet egy nagycéges konkurencia ellen.

Szakmai gőg, és referencia hajhászat helyett valós árbevétel
Aki egy kicsit is ismeri magát és cégét az nagyjából tudja, hogy ha bejön egy igény az neki való, vagy nem. Látszik a cég méretéből, az igény komolyságából. Az értékesítésben dolgozók egyik legnehezebb feladata, hogy ne a látványos nagynak látszó üzletekre koncentráljanak, (amitől majd nagynak látszunk, de valójában kicsik vagyunk hozzá) hanem azokra a valójában neki való "szürke kisegerekre", melyek belül az aranyat hordozzák. Arra a célcsoportra, azokra deal-ekre melyeket magabiztosan lehet hozni hónapról hónapra. Egy kis utazás a nagyok játékában - kétségtelen időnként izgalmas kaland, de ne higgye senki hogy a ráfordított energiából valaha elismerés is lesz.

Csak egy maradhat
Üzletben és csajozásban nincs ezüstérem, (ez nem az olimpia) itt vagy nyersz, vagy a holnap elfejetik még neved is. Itt senkit érdekel, hogy te lettél a második, vagy a harmadik - csak az számít ki vitte el a boltot. "Sokat tanultunk tőletek és az a lelkesedés amivel csináljátok példa értékű" - típusú lélekápolások pillanatnyilag jól esnek az "ügyéltől", de olyankor már bizonyos: ez bizony csak buksimi, valódi elismerésről, jelentőség teljes vállveregetésről, közfelkiáltással pajzsra emelésre a jövő heti sales meetingen - még csak nem is álmodjunk.

De akkor most mi lesz?
Mit lehet tenni, ebből hogyan állok fel - hangzanak a jogos kérdések minden szakmabeli szájából. Nos az egyetlen titkos dolog ami itt nekem segített az egy manapság elhasznált banálisnak hangzó szó a: hit. A hit abban, hogy amit csinálunk és ahogy csináljuk az jó. (Vagy ha mégsem, hát képesek vagyunk változtatni rajta.) A hit abban, hogy nem ezért buktunk  mert béna kiskacsák vagyunk, hanem csak nagyképűen levittük a balatoni vitorlást az Adriára és az első komolyabb Bora beborított minket és naná hogy, nyakig eláztunk. Ettől még a Balcsin jól hajózunk sorra nyerjük a versenyeket, kapjuk az elismeréseket. Ettől még jók vagyunk.

Hogyan nyerhetjük vissza az elvesztett hitünket? Az már egy másik történet.


Szekeres Viktor
Sales tréningek rendszerintegrátornak, intenret és telefon szolgáltatóknak
További információk


Korábban:


Cimkék: értéksítő, bukás, IT
19 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről