FN Blog / Tárcsahang / Az ingyen telefonálás igénye miatt megszűnik a...
Nyomtatás Betűméret

Az ingyen telefonálás igénye miatt megszűnik az ISDN?

2007-04-12 14:58:06
Közületi- , vállalati előfizetők körében továbbra is népszerűek a digitális telefonvonalak. A lakosság többsége inkább az ingyen beszélne VOIP-on.

A hónap elején jelenette a BBC, hogy angol vezetékes szolgáltató a British Telecom, (BT) hogy a lecsökkent igényekre való tekintettel még 2007-ben megszünteti lakossági ISDN szolgáltatását. A cég azzal indokolja döntését, hogy a szigetországi háztartások eddig is csak a gyorsabb internet reményében cserélték le régi analóg vonalaikat digitálisra, de az ADSL elterjedésével jelentőségét veszítette az ISDN szolgáltatás ebben a piaci szegmensben. A sors fintora, hogy pont a BT nyilatkozta hogy „lehetetlen ISDN és ADSL-t egyazon végponton üzemeltetni” - igaz ennek már van vagy hat éve.


Mi az ISDN?
Digitális telefonvonal, egyszerre két hívásra alkalmas, de akár 10 telefonszám is igényelhető hozzá, minden kollégának saját városi hívószáma lehet. Percdadíjai ugyan azok, előfizetési díja magasabb, kapcsolási ideje gyorsabban mint az analóg vonalé. Használatához ISDN telefonközpont szükséges. Két féle változatban kapható (PP - PMP), feltétlen konzultáljon az alközpontossal mielött megredeli a helyi szolgáltatótól!

A cégek körében népszerű az ISDN szolgáltatás
Az ISDN telefonközponttal rendelkező cégek és intézmények számos szolgáltatását élvezik a digitális telefonvonalaknak. A monarchia előfizető számára a BT két fajtát is kínál az egy időben két beszélgetést biztosító ISDN2-t vagy más néven ISDN BRI-t a kisebb cégeknek, illetve a nagyok számára elérhető egy időben harminc beszélgetést biztosító és 100 hívószámot adó ISDN30-at vagy más néven ISDN PRI-t.

A ISDN digitális vonalak nyújtotta előnyök eléréséhez mindenképpen ISDN telefonközpont beszerzése szükséges Az elérhető előnyök:

  • saját közvetlen városi száma lehet külön előfizetési díj nélkül minden munkatársnak (ún. DDI szám) (több infót róla!)

  • minimális tarifálási probléma – mert gyorsabb a kapcsolás, pontosabb  a bontás mint az analóg központok esetében (több infót róla!)

  • kapcsolás nélkül visszahívhatóak a munkatársak közvetlen számukon, ami jelenetős kapcsolgatástól kíméli meg a kezelőt (több infót róla!)

  • megtarthatóak az analóg számok – melyek már jól be vannak járatva, mindenki ismeri őket

Rugalmasan bővíthető a kapacitás
Az ISDN vonalak további előnyei, hogy jól szolgálják egy fejlődőben lévő vállalkozás céljait: ugyanis a meglévő ISDN hívószámok megtartásával újabb ISDN vonalak rendelhetőek melyet a szolgáltató össze tud kötni a már meglévő ISDN előfizetésünkkel. Így ugyanazon telefonszámon nem kettő, hanem akár négy, hat, vagy akár nyolc, tizenkét hívás is fogadható.

Hazai ISDN helyzet
A BellResearch piackuktató jelentése szerint a hazai vállalati előfizetők kb. 70%-a, az intézményi előfizetők kb. 60%-a rendelkezik rendelkezik ISDN előfizetéssel. Ennek megfelelően alakul az ISDN telefonközpont ellátottság. „Egy belépő-szintű 10-20 munkatársat kiszolgálni képes ISDN telefonközpont ára készülékekkel együtt kb. 150 – 250 ezer forintba kerül” - világosít fel Sándor Zoltán a Gloster telekom szakértője.

Ezért a pénzért a központ már

  • PIN kódos rendszert kezel (előírás 2006 szeptembertől)

  • automata kezelő fogadhatja a hívásokat

  • önálló faxvonal nélkül is képes faxokat fogadni (mindössze egy fax DDI-t kell kijelölni)

  • akár beléptető-rendszer is csatlakoztatható hozzá.

A hazai lakossági ISDN előfizetők számának alakulásáról ingyenesen elérhető kutatást nem találtunk, de valószínűsíthető: Magyarországon is rövid időn belül csak a cégek veszik majd igénybe a digitális telefonvonalakat.


Cimkék: ISDN, voip, ADSL, BT,
237 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

15. balage 2007-04-16 10:02:26
ne hagyd magad, Vik! :)
14. Telekommunikacio 2007-04-14 10:25:51
A "google szerint" a "ISDN" kulcssszóra a bejegyzés releváns. A megjelenés után már 2 nappal már a tizedik a 277 ezer találatból... :_)

www.google.com/search?hl=en&newwindow=1&q=isdn&btnG=Search&lr=lang_hu
13. Telekommunikacio 2007-04-14 10:09:02
Kedves Katalin,

A legolcsóbb internet-szolgáltatót az internetszolgaltato.lap.hu oldalon találja. Itt talál vezetékes illetve vezeték nélküli szolgáltatókat is. A vezeték nélküliek (WI-FI) némileg drágábbak és közel sincs akkora lefedettségünk mint pl.GSM szolgáltatóknak.

A legolcsób VOIP szolgáltatot a voipszolgatato.lap.hu oladlon találja. Érdemes olyan VOIP szolgáltatót keresni mely telefonszámot is ad ezek a számok 06-21 el kezdődnek.

Az összehasonlításhoz használhatja a Nemzeti Hírközlési Hatóság által üzemeltetett www.tantusz.nhh.hu oldalt.

Ha VOIP-os telefont keres vagy olyan készüléket mellyel igénybe tudja venni a VOIP szolgáltatók szolgáltatásait akkor az "ip telefon", "VOIP adapter" szavakra érdemes keresni a google-ön.

Vi.
12. Katalin 2007-04-13 20:08:00
Elnézést, még kiegészítem a kérdésemet azzal, hogy a napokban hallottam a VEZETÉK NÉLKÜLI - bárhol is legyen az ember - INTERNETEZÉS-ről, talán ez a legújabb változat, ami felkeltette igazán a figyelmemet, de mibe kerül ? - hol lehet konkrétumokról olvasni?
11. Katalin 2007-04-13 20:05:58
Elolvastam, számomra az a kérdés, hogy
1. a havi 9.500,- Ft ADSL előfizetés
2. + a havi telefon előfizetési díj helyett
milyen költségtakarékosabb szolgáltatást vehetnék igénybe ?
10. Ligeti József 2007-04-13 14:47:05
Isten ments, hogy tovább vitatkozzak!
:-)
:-)
    1 2 3    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről