FN Blog / Tárcsahang / Márpedig ingyen semmi nincs!
Nyomtatás Betűméret

Márpedig ingyen semmi nincs!

2010-01-04 13:58:16
Időről időre megtalálnak, hogy ajánljak valamilyen teljesen ingyenes telefonálási lehetőséget, amitől egycsapásra megszűnik a telefonszámla. Nem győzőm hangsúlyozni nekik: azért mert mert valamire azt írják, hogy ingyenes (free) attól az még egyáltalán nem biztos, hogy az is.

De a Skpye ingyen van, vagy mégsem?
A legismertebb VOIP szolgáltató alapszolgáltatása (Skype-to-Skpye) azaz a hálózaton belüli hívás valóban ingyenes. De sokan elfelejtik, hogy a Skpye valódi bevétele a Skpye Out szolgáltatásból van, ami olcsóbb ugyan mint a hagyományos vezetékes telefon, de nem ingyenes. Kínálnak un. fix díjas (flax rate) csomagokat, (x eur/hó "korlátlan beszélgetés") de itt is van felső perc limit, amit ha elérünk leáll a szolgáltatás, vagy percenként fizetőssé válik. Gondoljuk csak végig őszintén, hogy miért fizetett volna ez E-bay egy olyan cégért 2,6 milliárd dollárt aminek nincs árbevétele?

VOIP Stunt, VOIP free és társai azt állítják, hogy meghatározott országokba ők bizony ingyenesek
Ez is igaz, némi korlátozásokkal. Az összes ilyen szolgáltatás a svájci Betamax tulajdonában van nem véletlenül néznek a honlapjaik is majdnem ugyan úgy, és annyi van belőlük, hogy már egy méretes táblázat szöükséges az összehasonlításukhoz. A lényeg: befizetsz kb. 10 erurót amiért meghatározott országok (kizárólag) vezetékes telefonjait hívhatod percdíj nélkül, kvázi "ingyen". Minden más irány díjköteles. Vagy a három hónap, vagy a befizetett pénz fogy el hamarabb. Ám az ördög, itt is az apróbetűs részben rejlik:: az "ingyenes" országok listáját, bármikor előzetes bejelentés nélkül megváltoztathatják. Ahogy Skype esetében panasziroda, ügyfélszolgálat itt sincs.

De mi cégen, csoporton belül ingyen beszélünk egymással a mobilon...

Ezt hívom úgy, hogy átverés delux. A magyar flottás mobilt használók szentül meg van arról győződve, hogy bizony csoporton belül "ingyen" beszél. (Arról már nem is beszélve, hogy hazai cégek többsége kiemelt ügyfélnek is hiszi  magát.) Ám aki egy kicsit figyelmesebben olvasott már mobilszámlát fizetés előtt, bizony hamar rájön: az "ingyenesség" pénzbe kerül, igaz egy havi fix összegbe, ami még mindig kevesebb mintha ki kellet volna a lebeszélt fizetni a perceket - de korántsem ingyenes ahogy a reklámban hirdetik mindössze forgalmi díj menetes.

Összefoglalva
Nem minden van ingyen amire azt mondják. De ez nem is baj, csak mielőtt beleugrunk vegyük elő a számológépet és számoljuk ki, hogy az "ingyenesnek" ígért, de valójában csak olcsóbb telefonszolgáltatás valójában mennyibe kerül és tényleg megéri-e váltani.


Szekeres Viktor
Kérd az ingyenes Tárcsahang Multimédiás MagazintKövessen a Twitteren is!
http://twitter.com/szekeresviktor

Korábban:
Cimkék: ingyen, voip, telefon, ninics
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Szekeres Viktor 2010-01-04 23:03:47
Kedves Tomchy.

Ennek örülök és ez így jól is van. Mindenki azt szolgáltatót használja amelyiket olcsónak/jónak tartja. A problémám csak az, hogy ne mondjuk, hogy ingyen van. Ha megmondjuk mennyi az ára és azt kifizetjük az nem átverés.
1. Tomchy 2010-01-04 18:59:07
A cégnél mi már több éve használjuk a Freecallt(VOIP stunt, stb) és tökéletesen működik. Igaz, nem igyenes. De bőven jó a 15 eurós árért a 3 havi forgalmi díj mentes vezetékes hívás, utána meg 0,015 eurocentért lehet lebeszélni a megmaradt összeget... semmi átverés nincs benne.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről