FN Blog / Tárcsahang / Ingyen telefonálni? Most megtudhatja hogyan!
Nyomtatás Betűméret

Ingyen telefonálni? Most megtudhatja hogyan!

2007-04-20 11:44:36
Mindössze három egyszerű lépéssel ön is jelentős telefonszámlától kímélheti meg magát és vállalkozását.

„VOIP-on telefonálni tényleg ingyen van, de amíg odáig eljutunk az szinte mindig pénzbe kerül”
– kezdi Sándor Zoltán a Gloster telekom szakértője - amikor arról faggatom, hogy mire van szüksége egy kisvállalkozásnak ahhoz, hogy olcsóbban az interneten át tudjon telefonálni.

  1. Szélessávú internet
Az első és legfontosabb dolog, hogy szerezzünk be valamilyen szélessávú internet-hozzáférést. A modemes kapcsolat, illetve a mobiltelefonon létrehozott internet (kivéve az ún. 3G-s) ugyanis nem rendelkezik kellő sávszélességgel ahhoz, hogy – a hívott fél számára is élvezhető módon - átvigye hangunkat. A telefonhívások szempontjából mindegy, hogy ADSL-t, vagy kábeltévés internetet szerzünk be. A kiválasztásban segítség lehet a www.szellessav.hu oldal melyen, egy helyen böngészhetünk az összes internet-szolgáltató összes ajánlata között, de használható még az internetszolgaltato.lap.hu oldal is.

2. Szoftver, IP - telefon vagy átjáró (VOIP-gateway)
Ahhoz, hogy szélessávú internet-hozzáférésünkön telefonálni is, tudjunk, ahhoz minimum egy szoftverre is szükségünk lesz, és számítógépünkhöz csatlakoztatott fülhallgatóra és mikrofonra. Ha ezeket beszereztük szoftverre – egy fillért se költsünk, használjuk az ingyenes Skype-ot, vagy Gizmot, vagy a VOIPbustert. Ezek mindegyikével ingyen hívhatjuk az ugyanolyan szoftvert használó barátainkat, ügyfeleinket ám a telefonhálózatba telefonálni már bizony pénzbe kerül – igaz jóval kevesebbe, mint mobilról vagy vezetékes telefonról*

  Telefonálás az interneten PC nélkül?
Akik nem akarnak szoftverek telepítésével és fülhallgatók csatlakoztatásával bíbelődni, azok számára találták ki az IP telefonokat. Az IP telefon ugyanolyan telefon, mint a vezetékes telefonunk azzal a különbséggel, hogy nem a vezetékes hálózatot használja, hanem az internetet. Az IP telefont csak be kell dugni a helyi hálózatba, némi beállítás (ezeket a szakember elvégzi) és már telefonálhatunk is hálózaton belül ingyen, kívülre pedig a szolgáltatónk által meghatározott tarifáért.

Ha vállalkozásában több mint 3 munkatárs dolgozik érdemes az IP-telefonokat egy VOIP alközpontban (IP-PBX) összefogni, mert így számos pluszszolgáltatás érhető el:

  • hangrögzítés – az összes ki- és bejövő hívás, mely nagyban megnöveli pl. egy ügyfélszolgálat minőségét
  • hívásátadás mobil számra – hívják a kollégát nincs benn, de a hívás kapcsolható a mobiljára
  •   e-fax – a ki- és bejövő faxok elektronikus feldolgozása; a faxok e-mail-ben továbbíthatóvá válnak – sőt többet a papír sem vész el

  Interneten telefonálni a meglévő telefonközponttal
Azok a cégek, akiknek már van telefonközpontjuk és nem olyan rég vették – azaz még túl korai lenne a csere egy VOIP telefonközpontra – azok számára találták, aki az ún. VOIP-átjárókat (angolul VOIP-gateway). A VOIP-átjáró nem más, mint egy olyan készülék, mely bármilyen vezetékes telefont, telefonközpontot képes összekötni az internettel. Az ilyen készülékkel egy kicsit „becsapjuk” a telefonközpontot, mert egy sima vezetékes fővonalnak fogja „látni”. Legnagyobb előnye, hogy telefonálási szokásaink megváltoztatása nélkül beszélhetünk nagyságrendekkel olcsóbban. Azt a folyamatot mely során a meglévő telefonközpontot alkalmassá tesszük Internet-telefonálásra VOIP migrációnak hívjuk.

  3., A VOIP szolgáltató kiválasztása
„Nem könnyű feladat eligazodni a szolgáltatók tarifáinak erdejében” – mosolyodik el Sándor Zoltán kérdésem hallatán. Az árakban valóban nagy a szórás: találtunk olyan VOIP szolgáltatót, akinél 60 Ft egy perc angliai vezetékes beszélgetés, akadtunk olyanra is, aki mindezt 5 Ft-ért kínálja, de komoly eltérések vannak havi előfizetési díjak között is. A kereséshez jó kiindulópont lehet a voipszolgaltato.lap.hu oldal.

Arról, melyik szolgáltatóval érdemes szerződni, mit kínálnak, mennyiért és milyen gyorsan – erről fog szólni következő bejegyzésem!


Cimkék: , VOIP gateway, IP telefon, voip migráció, telefonközpont, szoftphone, voip, IP PBX, gizmo, skpype
69 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Viktor 2007-05-07 08:44:42
Hajnalka,

A kérdésed szerintem többeket is érdekel így rövidesen írok róla egy bejegyzést.

Vik.
8. Arany Hajnalaka 2007-05-06 14:32:59
Sziasztok!
Én kérdezni szeretnék.Én most töltöttem le aFree Call programot.S szeretném kérdezni merttijáratosbbak vagytok.Ez tényleg ingyenes?Vagy meg van hogy hány óra és utána fizetni kell.Írjátok meg légyszi.Nekem egy kicsit fura ez azegész hol van bennne stikli??
Vagy kapok egy óriási számlát?Várom válaszotokat. Hajnalka
7. Fekete Mihály 2007-04-23 15:58:35
Elnézést! elnézést!
Egy szót kihagytam: tehát Magyarországra, Europa és tengerentul számos országáába VONALASRA (ez a szó maradt ki) és Singapurba (és ahogy néztemaz USA-ba is) mobilra is ingyen lehet a Freecall-lal telefonálni.
Mégegyszer:elnézést a kihagyásért!
6. Zoltán 2007-04-21 17:12:15
Én a freecall-el telefonálok, mert rögtöni a kapcsolat és jó a hangminőség is. Másfél perc alatt
van időd elmondani a fontos dolgaidat. Nem tudom mi a helyzet
a román vezetékes hálózattal, állítólag arra felé nem működik ez a rendszer, vagy ha igen akkor drágább, mind másfelé.Zoli
5. kandúrbandi 2007-04-21 14:33:51
Szóval a Freecall működik magyarországi mobilra,sőt,Erdélybe is sikerült már vele telefonálnom ottani Orange-mobilra,csak az idő volt sokkal rövidebb,ameddig a hívás tarhatott....
4. Telekommunikacio 2007-04-20 17:59:16
Somik,

Mobilra nem lehet, kizárólag vezetékes számokra működik.

Vik.
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről