FN Blog / Tárcsahang / Vigyázat: jön a VOIP SPAM!
Nyomtatás Betűméret

Vigyázat: jön a VOIP SPAM!

2007-05-07 09:55:30
A VOIP biztonság aggasztja a vállalkozásokat, leginkább a kéretlen VOIP hívásoktól tartanak. De mit tehetünk ellene?

 
Egy 2007–es brit kutatás szerint a megkérdezett 300 vállalat 93%-a tartja problémásnak az internetes telefonálás biztonságosságának hiányát. Többségük meg van győződve róla, hogy a rohamos elterjedés és a túl gyors fejlődés egyre nagyobb biztonsági kockázattal jár.

Már most számos felhasználó számol be adatvesztésről, adatátviteli hibákról, amit a VOIP szolgáltatójuk számlájára írnak. Az internet-telefon ipartól elvárható lenne, hogy az új technológiának ne csak a továbbfejlesztésével, hanem a biztonságával is foglalkozzanak.

 A VOIP technológiát hasonló veszélyek fenyegetik, mint a többi adatátviteli megoldást: például az e-maileknél megismert spam-ekhez hasonló hangüzenet-szemét (úgynevezett spit) áraszthatja el a felhasználók rendszereit, illetve a nem kellően védett hálózatok lehallgathatók.

 Sok vállalatnál mindezekről a veszélyekről nem tudva, gyanútlanul vezetik be – az alacsonyabb telefonköltségek reményében – a VOIP-ot. Előrejelzések szerint a következő öt évben a jelenlegi 400 ezer telepített rendszerről 12 millióra ugrik a VOIP-hálózatok száma a világon. De számos kutatás szerint ezzel párhuzamosan a VOIP biztonsági problémák száma is határozottan növekedni fog.

 Mi lehet a megoldás?

Már több mint két éve, húsz az internetes telefonálás (VoIP) technológiájával és eszközeivel foglalkozó társaság létrehozta a VoIP Security Alliance (VOIPSA) szervezetet a VoIP biztonsági problémáinak kezelésére.

 Ők is tisztában vannak vele, hogy a VOIP-ot a biztonság hiánya fenyegeti legjobban. Erre javasolnak néhány megoldást:

  • Az egyik legfontosabb, hogy a VOIP-os hálózat nyitottsága és ezért sérülékenysége miatt az internetes telefonálás folyamatos szervizelést, jobban mondva felügyeletet igényel. A „hacker”-ek és „spammer”-ek legújabb csemegéje ugyanis a VOIP hálózatok. Folyamatosan frissített antivírus szoftverekre, és megfelelő tűzfalra van szükség a telefonszolgáltatásunk védelmére, épp úgy, mint a számítógépeknek.
  • A kéretlen reklámok és ajánlatok illetve a rossz szándékú, vírus-tartalmú emailek és hangüzenetek sajnos a virtuális világ globalizálódása óta veszélyeztetik a felhasználókat. A felmérések szerint Európában, 2006-ban naponta 16 milliárd spam üzenetet kézbesítettek. Ezek száma az óta is folyamatosan emelkedik.

Nyilvánvalóan jogos a félelem, hogy ez a veszély a VOIP hálózatokat is fenyegeti. Mivel a VOIP hálózatoknak nincs egy központjuk, hanem számos oldalról beférkőzhetnek az illetéktelenek, sajnos a cégeknek ki kell alakítaniuk a saját anti-spam rendszerüket, amivel ellenőrzik, hogy a hívó fél egy személy, vagy egy rosszindulatú program, ami épp beépülni készül a hálózatukba.

  • A csalók kiszűrése érdekében érdemes minden hívásunkat rögzíteni, (vigyázat: hangunk személyes adat) ami mint a bankautomaták biztonsági kamerájának felvételei, visszaélés esetén később visszakereshetők. Így bármelyik kétes forrású hívás lenyomozható.

 


Talán érdemes lenne a fejlődés mértékét ahhoz igazítani, amit elbír a biztonságosság. Egy felhőkarcoló 100 emeltét sem képes védeni egy biztonsági őr, úgyhogy talán a legfontosabb az lenne, hogy míg az illetéktelenek és bűnös szándékú internet felhasználók túl tudnak járni az eszünkön, addig ne a technológiai újításokkal, hanem a kellő védelem kialakításával foglalkozzunk.

(Horváth Zsuzsi)

Google news
IT News
VOIPSA Cimkék: voip, smap, VOIPSA
7 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről