FN Blog / Tárcsahang / Hat év múlva halál vár a vezetékes telefonra?
Nyomtatás Betűméret

Hat év múlva halál vár a vezetékes telefonra?

2007-05-13 13:36:25
A Jupiter Research által készített amerikai felmérés szerint 2012-re a VOIP telefonálás válik majd a piacvezető telekommunikációs megoldássá: a szélessávú internet-előfizetések egyre nagyobb számának köszönhetően várhatóan mintegy 25 millió háztartásban fognak az interneten keresztül telefonálni.

Akár kis-, közép- vagy nagyvállalatról, akár magánszemélyről van szó, a telekommunikációs szolgáltatótól mindegyik ugyanazt várja el: olcsón jó minőséget. Mivel az internet alapú hangátvitel költségei jelentősen alacsonyabbak, egyre többen állnak át erre a technológiai megoldásra. A korábban sokat emlegetett minőségi problémák ma már nem jellemzőek, bár kétségtelenül vannak még biztonsági aggályai a dolognak (ezzel foglalkoztam az előző bejegyzésemben)

Az internet alapú telefonálás során már a meglévő adathálózatot vesszük igénybe, ami így ténylegesen alacsonyabb költségekkel és extra szolgáltatások lehetőségével jár.

Miért nem tömeges még a lakossági VOIP?
Mert pénzbe kerül átállni. Méghozzá nem is kevésbe. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a felhasználó ezt észreveszi. A csökkenő távközlési kiadások azonban biztos, hogy mindenkinek feltűnnek majd, akár érdekli a mögötte húzódó technológia, akár nem.

Erről szólt a fent említett amerikai kutatás is. Már most a szolgáltatók gyakran kedvező csomagokban kínálják az internet alapú telefonálást más kábel-alapú szolgáltatásaikkal, megpróbálva ezzel a felhasználókkal megismertetni és megszerettetni a VOIP megoldásokat. A Jupiter Research felmerése szerint Amerikában a kábel alapú VOIP jelenleg a VOIP telefonok piacának 71%-át teszik ki.

Egy évtizede még marslakónak tekintettük azt, aki a fél tégla méretű hordozható telefonjával hozakodott elő, ma meg szinte elképzelni sem tudnánk az életünket a mobilunk nélkül. Így lesz ez várhatóan az internet alapú telefonálással is. Ma még nem mindenkit érdekel, sokan bonyolúltnak és macerásnak tartják, pár éven belül azonban azon fogjuk kapni magunkat, hogy az analóg vonalas telefonok ideje lejárt. Ezt érzik is a szolgáltatók, szinte kivétel nélkül elindították ilyen irányú fejlesztéseiket.

A vezetékes szolgáltatók alkonya?
Ma már a nagyobb szolgáltatók szinte mindegyike nyújt - vagy hamarosan bevezet - IP-alapú szolgáltatást
. A tendencia nem véletlen. A fogyasztók árérzékenysége rákényszeríti a telekommunikációs szektort, hogy a lehető legolcsóbb infrastruktúrát használja, és ez ma egyértelműen az IP technológia. Emellett számos olyan értéknövelt funkció bevezetésére is alkalmas, amely szélesíti a kínálatot, és ezáltal versenyelőnyhöz juttathatja szolgáltatóját.

2007 márciusában az Oracle közzétette az Economist Intelligence Unit közreműködésével a távközlési ágazatban készített globális felmérésének eredményét, amely szerint a távközlési felsővezetők mintegy 80 százaléka azon a véleményen van, hogy mindössze hat éven belül már nem a beszédhívások számítanak majd a távközlési szolgáltatók fő bevételi forrásának.

Szexi szolgáltatások kellenek az unalmas vezetékes telefon helyett
A megkérdezett vállalatvezetők több mint fele abban is egyetértett, hogy ez a változás akár négy éven belül bekövetkezhet, ezért annak a szükségességét hangsúlyozták, hogy a szolgáltatóknak haladéktalanul újabb bevételforrások után kell nézniük, ha el akarják kerülni az üzleti forgalom gyors visszaesését.
A felmérés szerint a felsővezetők világszerte abban is egyetértenek, hogy a Skype-hoz hasonló VoIP-szolgáltatások jelentik a vezetékes telefonvonalakból származó bevételekre a legfőbb veszély. A válaszadók 68 százaléka vélte úgy, hogy a bevételkiesést elsődlegesen a VoIP-szolgáltatók okozzák.

Láthatjuk, hogy a szakmai oldal és a laikusok oldala is kezd ráébredni, haladnunk kell a korral, ha szeretnénk, ha nem. A technológiai fejlődés örvénye beszippantja az embert, ha akarja, ha nem. De akkor kerülünk ki belőle sértetlenül, ha hagyjuk magunkat és nem kapálózunk.

 (Horváth Zsuzsi)


Cimkék: skype, oracle, jupiter, piackutatás, telefon, voip,
32 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

11. gus 2007-05-16 12:44:00
igen, vesszen a vezetékes és csökkenjen a mobil!!!
10. komni 2007-05-16 09:42:42
Istenem, alig 15 éve, még micsoda nagy dolog volt,kis hazánkban, ha az ember "hozzjutott" egy telefon(vonal)hoz!! Ma pedig már, egy súlyos betegség, ez a mobilozás!! Én, azért , na persze, az internet mellett, "kitartok", amíg lehet, az elavuló vezetékes mellett!!!!:-)
9. zenith 2007-05-14 12:53:37
Jót olcsón, nem igaz? A kettő általában kizárja egymást, sry. A gazdaság törvénye tiltja, hogy nagyon jót vegyél olcsón.
A VoIP egy technológia, előnyökkel és hátrányokkal. A "VoIP olcsó" kitétel, ami különösen az elektronikus médiában elterjedt, a világ egyik legnagyobb humbugja. Miért? Mert tulajdonképpen a "VoIP" (értsünk most alatta akármit) egy olyan vezetékes (figyelem: VEZETÉKES!) technológia, mely esetleg más platformon működhet, mint mondjuk az ismert kapcsolt vonali telefónia. De egy meglevő rendszert egy vadonatújra (tele gyermekbetegségekkel) lecserélni nem kis pénz. Igen, vannak olyan szolgáltatók, pl. a skype, akiknek az üzleti modellje másképpen működik, mint mondjuk a BT -é - egyik cég olyat nyújt, amit garantál, a másik pedig nem. A versenyképességüket majd a piac eldönti.
Azt pedig, hogy a magyar telefónia/internet piac drága lenne, nem erősíteném meg. Mondjuk hasonlítsuk össze a brit vagy a német piaccal! Hasonlóak az árak! Euróban. A technológia mindenütt ugyanannyiba kerül... Ne feledjük: piaci verseny van, nem csak egy cég van már a piacon - még ha egyeseknek még mindig a Posta szolgáltatja a telefont, legalábbis erről vannak meggyőződve... (találkoztam ilyen emberrel).
Úgyhogy ha bárki bármilyen technológia abszolút elsőbbségéről beszél, nézzük meg, mi van mögötte, egy szolgáltatás mindig bonyolultabb termék, mint mondjuk egy plazmatévé...
8. zsu 2007-05-14 08:53:55
Lehet, hogy a világ a VOIP szolgáltatás felé halad, de hol van még ez az ország ettől! Mellesleg, én szeretem a vezetékes telefont, és a mobilt is. Más-más célra használom. Miért kellene lemondanom róla? Mármint a vezetékesről. Számítógépem pedig otthon nincs, nem is hiányzik, mert a munkahelyemen nyolc órát, vagy többet használom. Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, akinek otthon nincs gépe. Ebből következően az internet használatból is sokan kimaradnak. Sok helyen csak a faluházakban ban internetlehetőség.
Nagy Péternek igaza van. Ebből megint valaki jó nagy hasznot fog húzni. Megint egy új kütyüt lehet rásózni az emberekre.
7. Nagy Péter 2007-05-14 06:34:57
Mire magunkhoz térnénk egy újabb technológia fog megjelenni. Soha nem lesz vége. Cél a kereskedelem. Ha nagyon akarták volna, már korábban is vezeték nélküli telefonról beszélhettünk volna. Én csak így nevezném „butítás” effektus. Először csak olvasható adathordozás majd írható és ezt turbózzák, már nem is tudom honnan követve. Ezt nem ússzuk meg a kommunikáció fejlődésénél sem. Minél több bőrt húzzunk le a kedves vásárlóról, mert mint tudjuk a bőrünk állandóan megújul.
6. Seres József 2007-05-13 23:46:37
Hát, vagy NEM. -A fejlődés változással jár. Természetes dolog az újat használni, de a meglévő és kifogástalanul működő infrastruktúrát kukába dobni?! Csak azért mert létezik alternatív megoldás (olcsóbb?) és sok esetben épp azon a hálózaton melyen retro módon telefonálunk? -A mobiltelefonok megjelenése sem szűntette meg a vezetékes vonalakat használó kommunikációs megoldásokat. Úgy gondolom a VoIP sem fogja kétvállra fektetni a hagyományos vezetékeket kiszolgáló kapcsolóközpontokat. A piac fogja továbbra is meghatározni az árakat.
Vagy tévedtem... :-)
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről