FN Blog / Tárcsahang / Skype kezdőknek
Nyomtatás Betűméret

Skype kezdőknek

2007-06-12 09:10:02
Mindössze 5 egyszerű lépessel most te is részese lehetsz a vezetékes telefont felváltó internetes telefonálásnak, a VOIP-nak! Nem kell intenret-gurunak lenned hogy ingyen telefonálj, elég ha követed az alábbi öt egyszerű lépést!

A Skype nem véletlen vált a legnépszerűbb VOIP-os alkalmazássá: nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik. Néhány perc alatt letölthető, könnyen telepíthető és már beszélgethetünk is – ráadásul másik Skpye felhasználót ingyen hívunk.

1., Telepítés előtt

Telepítés előtt feltétlenül szerezzünk be fülhallgatót és mikrofont, amit csatlakoztassunk a számítógépünkhöz. Ha nincs fülhallgatónk a Skpye akkor is működik, de ebben az esetben csak csetelni tudunk a másik féllel - beszélni nem. (A kapcsolat felépül, csak nem fogunk hallani semmit.) Fülest és mikrofont kapunk a bármelyik sarki PC boltban, 2-3 ezerért már a minőségit vettük meg.

2., A Skpye letöltése

időtartam: max. 10 percNincs más dolgunk, mit ellátogatni a Skype letöltő oldalára - ahol (először engem is meglepett, hogy "tud" magyarul is). A mindössze 22 Mb-os telepítő csomag 3-7 perc alatt  letölthető, attól függően, hogy  mennyire gyors internetet használunk.


2., A Skpye telepítése

időtartam: max. 4 perc

A telepítés egyáltalán nem bonyolult dolog, minimális számítástechnikai tudással szinte bárki képes rá. Kattintsunk rá a letöltött telepítő csomagra és az alábbi ablak fog megjelenni:Pipáljuk az '"Igen elolvastam és elfogadom ...." mezőt, mert anélkül nem fogja tovább engedni a telepítést. Ha ez megvolt, jön némi "fehér ember várni homokóra" érzés, azaz meg kell várjuk, míg a telepítő szépen kicsomagolja magát és elhelyezi a megfelelő fájlokat a megfelelő helyre. Ha ez megvolt, már utána automatikusan elindul a Skype-unk.

3., Regisztráció

időtartam: max. 3 perc

A Skype nem telefonszám  alapon működik, mint a telefon. Itt nem egy (telefon)számot kapsz, hanem egy saját magad által választott azonosítóval tudsz hívásokat indítani / fogadni. Ha még nincs Skype neved, kattints az "Önnek még nincs Skpye neve" feliratra és regisztrálj magadnak egyet!

Javaslom, hogy add meg valódi nevedet is a regisztráció során. Kicsit olyan ez, mint az IWIW, így könnyen megtalálnak majd barátaid, ismerőseid, de akár potenciális üzletfeleid is.

4., Ismerősök, barátok keresése

időtartam: max. 5-10 perc

Ha sikeresen regisztráltál - és bejelentkeztél - Skpye-od valószínűleg el is indult. Most azt kérdezed: OK, de hogyan tudok telefonálni? Ahhoz, hogy telefonálni (csetelni) tudj, először ismerősöket kell találnod a Skype keresőjének segítségével. Kattints a "Partner" fülön a "Hozzáadás" gombra és az alábbi ablak fog megjelenni:


A kereső mezőbe bármit beírhatsz, a keresett személy névét, becenevét, e-mail címét is, a Skype keresője megtalálja neked - de csak ha ő is regisztrált.

5., Az első Skype hívásunk

időtartam: max. 1 perc


Ha mindezen a "tortúrán" túl vagy nincs más dolgod, mint rákattintani barátod nevére kétszer, és a Skype már tárcsázza is a hívást számodra. Vigyázz! Csak akkor tudod felhívni, ha ő is online van (be van kapcsolva a számítógépe, internetre van kötve és fut neki is a Skype).


A fenti ábrán épp otthonról telefonálok be a céghez.

Összegzés

A Skpye egy nagyon egyszerű program, tényleg még azok is könnyen "elbánnak vele", akik nem nagyon értenek az ilyesmihez. Hasznos lehet magánszemélyek és kisvállakozások számára egyaránt. Hátránya, hogy használatához PC-re van szükségünk (a PC nélküli Skpye megoldások 50 ezerről indulnak) és hogy,
  • nem lehet kapcsolni / hívásokat átadni
  • nem kezeli a faxokat
  • kapcsolási + forgalmi díjat kell fizetnünk (előre, nyugi senki nem fog számlát küldeni) ha normál telefonhálózatot hívunk vele.
De a fentiek ellenére csak javasolni merem mindenkinek! (Ha több információt szertnél erről, iratkozz fel a Távközlési Magazin heti hírlevelére.)

Jó internet-telefonálást kívánok és kevesebb telefonszámlát!

Viktor

Hasonló bejegyzés:
Freecall kezdőknek

(Szolgálati közlemény: egy hétig szabadságra megyek, a következő bejegyzést egy hét múlva olvashatjátok!)

Cimkék: skype kezdőknek, telepítés, barátok keresése, fülhallgató, mikrofon, intenret
262 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

9. Nádasdi Edina 2009-04-15 20:52:43
:S:S :@
8. bognár robi 2009-03-06 17:29:35
Szia! Nekem még nincs skype-om de szeretnék telepítteni kérdésem az,hogy mobil-intrnetről használható-e illetve felmerülhet-e hogy emelkedik tőle az előfizetésidíjam? Előre is köszi!
7. szabó attila 2009-02-14 20:00:07
kiváló
6. tornyinebodogklari 2009-01-16 12:15:30
zterintem jó, csak a nevem nem jól jelenik meg a felugroablakban bodog helyett bogod van és nem tudom kijavitani a fiokban ,segitsédget kérek ,köszönöm.
5. szilagyi.miklos.david 2009-01-13 20:16:30
Sajnos én sem hallom a hangomat a próbahívásnál,mint Judit. Mégsem olyan egyszerű?
4. csabainé garami lenke 2008-11-17 14:14:15
Telepítettem, működik is- a gépet hallom a próbahíváskor- de HS-04S Genius mikrofonos fejhallgatómon nem hallok semmit? Segítsetek- mi a megoldás!
    1 2    Következő 6 »

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről