FN Blog / Tárcsahang / A VOIP megállíthatatlanul terjed
Nyomtatás Betűméret

A VOIP megállíthatatlanul terjed

2007-07-02 09:40:22
Egyelőre csak az ingyenes, nyilvános internetre épülő megoldásokat használják a kisvállalkozások nagy számban, de 2010-re talán már a VOIP-telefónia lesz az egyeduralkodó.

Úgy tűnik, a VOIP (Voice Over Internet Protocol) a hazai kisvállalkozások többsége számára még mindig titokzatos betűszónak számít. Jelenleg a kkv-k 1-2 százalékánál van telephelyi vagy telephelyek közötti adat-hang integráció, azaz csak elenyésző hányad rendelkezik olyan telefonrendszerrel, mely nem a hagyományos telefonvonalakat, hanem saját vagy bérelt adathálózatot használ.

Ez ugyanis a VOIP lényege: a hangot adatcsomagokban továbbítja - ugyanúgy, mint például egy interneten küldött képet - majd a másik felhasználó készülékében azt visszaalakítja hanggá. Ez a technológia lényegesen olcsóbb a hagyományos telefóniánál.

Hogy mégis ilyen alacsony a felhasználók aránya a kis cégek közt, annak leginkább az információhiány áll a hátterében, amiről nem feltétlenül csupán a cégvezetők tehetnek. Az egyes lehetőségekről még mindig alig akad érthető, technikai zsargontól mentes leírás, nem csoda, ha sok vállalkozó nem tud a számítógépes hálózatok adta kommunikálási alternatíva lehetőségéről vagy idegenkedik attól.

A Skype már közkedvelt

Mégis igen jelentős és gyors növekedésre lehet számítani, és e téren a kkv-k sem lesznek kivételek. Vass Gábor, a Cisco Systems Magyarország marketing igazgatója szerint a technika terjedése két irányból is zajlik: egyrészt 2010-re a nagyvállalatoknál gyakorlatilag már csak VOIP-alapú telefonok lesznek, és a nagy cégek húzzák majd magukkal a beszállítókat, a kisvállalatokat. Másrészt az otthonokban is egyre megszokottabbak az internetes telefonálási megoldások, és így azt a vállalkozók "magukkal viszik" a munkahelyre. (Ha több információt szertnél erről, iratkozz fel a Távközlési Magazin heti hírlevelére.)

Ezt alátámasztja az a szám is, hogy a VOIN (Voice Over Internet),  azaz az olyan, egyszerűen az internetet használó, gyakolatilag egy ingyenes programot és egy fejhallgató-mikrofont igénylő programokat, mint a Skype,  máris a kkv-k 16-17 százaléka használja. Persze ezek a szimpla internetes, szoftveres megoldások az IP-alapú telefonálásnak csak az egyik útja, és az alacsonyabb percdíjakon kívül kevés hasznos funkciót biztosítanak.

Profi funkciók kicsiknek is
A  VOIN mellett - mely szigorúan véve nem is igazán VOIP - két igazi VOIP-megoldás létezik. Egyrészt - ha megelégszünk a félmegoldással - a régi, hagyományos telefonjainkat egy routeren keresztül csatlakoztathatjuk egy IP-hálózatra. Másrészt - ez a teljes megoldás - kiépítetthetünk egy teljes IP-telefonrendszert, melyben erre a célra kifejlesztett készülékek, alkalmazások, sőt egy komplett hálózatbiztonsági rendszer is benne van. (Ha több információt szertnél erről, iratkozz fel a Távközlési Magazin heti hírlevelére.)

Ez utóbbi ma még akár milliós költséget is jelenthet, éppen ezért az 50 főnél nagyobb kkv-k 5 százaléka, a kisebbeknek pedig csupán 1-2 százaléka rendelkezik ilyen rendszerrel. Vass szerint azonban az árak csökkenni fognak, és egyre több kis cég is beruház majd ilyen komplett rendszerre.

Ezzel egybecseng Szekeres Viktor, a Gloster Telekom Kft marketing vezetőjének beszámolója is: idén 90 százalékos növekedést tapasztalnak a kkv-k részéről, és tízből nyolcan már komplett VOIP-telefonközpontot vásárolnak. Ezek a rendszerek - még ha áruk több százezer forint is - olyan funkciókat tudnak, melyeket korábban egyenként is hasonló összegbe kerültek, ezért csak a legnagyobb vállalatok engedhettek meg maguknak. 

A VOIP segítségével viszont ma egy kisvállalkozásnak is lehet telefonos menü- vagy éppen személyreszabott hangpostarendszere. Szintén csak a nagyok kiváltsága volt régen a távoli mellék (azaz, hogy a telefonközpontunk mellékei bárhol lehetnek, ahol van internet),   a "kövess engem"- funkció (a bejövő hívás a mobilon is csörög), a hangrögzítés vagy éppen a bejövő hívások call-centerszerű sorbaállítása. 

Egy közepes nagyságrendű beruházással tehát egy kisvállalkozás is a nagyokat idéző, profi, és nem utolsósorban lényegesen olcsóbb telefonos rendszert kaphat, amely ráadásul remekül támogatja az egyre terjedő távmunkát is. Miért éltek mégis olyan kevesen a lehetőséggel eddig?

Egyrészt sok cégnél a vezetékes telefon költségei nem jelentősek, legalábbis a mobilhoz képest, így maga a percdíjakban elérhető megtakarítás szerényebb. A már említett információhiány mellett az is szerepet játszik, hogy sokaknak a fenti extra funkciók előnyei sem nyilvánvalóak.

Persze az idő szerepét sem szabad elfelejteni. A szélessávú internet csak néhány éve lett olcsó, elterjedt és valóban széles. Továbi visszatartó erő még a számhordozhatóság hiánya is: bár a 0621-es, VOIP-es számokat már használhatunk, meglévő vezetékes számainkat nem vihetjük magukkal.

Emellett a jó öreg fax is kísért. Az eszköz - elsősorban a szerződéskötések miatt - számos cégnél még mindig kulcsfontosságú, és mindezidáig nem volt megfizethető VOIP-alapú faxolási lehetőség. Ma már azonban  megjelentek a piacon az olcsó és egyszerű, a faxok nyomtatását, e-mailes továbbküldését is támogató szoftverek is. A VOIP terjedése tehát megállíthatatlannak tűnik, Szekeres szerint 2010-re már csak ilyen telefonrendszerek között válogathatnak majd a kkv-k.

Gyura Gábor

A cikk 2007. június 19-én jelent meg a Vállalkozói negyedben.


Cimkék: piackutatás, VOIN, skype, menürendszer, nyomtatás, fax, VOIP telefonközpont, kövess engem, kkv, voip, cisco
18 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Vágó Péter 2007-07-02 12:06:20
Nálunk az eWorld Com egy iCallBox nevű IP alközpontja fut, vmi 100ezer forint körüli összegbe került és elég sok mindent tud. Ha vki kíváncsi tapasztalatokra a VoIP átállásról írjon privátba és szívesen elmondom az eddigieket.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről