FN Blog / Tárcsahang / Kezdőknek: Mit kell tudnunk a VoIP-ról?
Nyomtatás Betűméret

Kezdőknek: Mit kell tudnunk a VoIP-ról?

2007-10-10 15:45:00
Egy régen várt bejegyzés kezdőknek az intenret-telefónia alapjairól.

A VoIP (IP-telefon vagy Internetes telefon) egy olyan rendszer, amely a hangot az Interneten vagy  más IP alapú hálózaton továbbítja. A VoIP protokol az a protokol, amely lehetővé teszi az internetes hangtovábbítást IP címről IP címre. A protokol fejlesztése 1973-ban kezdődött, az ARPANET szolgáltató kezdeményezésére. A VoIP technológia jelentős költségmegtakarítást tesz lehetővé, mivel a VoIP telefonhívások, ha különböző szolgáltatókat is használunk, általában ingyenesek.

Nem minden ingyen ami fénylik
A VoIP to PSTN-es (hagyományos telefonvonalra történő) hívásokért általában fizetni kell.   A "PSTN to VoIP" hívások hívások is pénzbe kerülhetnek, hisz a hívó a nyilvános VOIP számát hívja (0621), amiért a telefontársaságok díjat számolnak fel.

A VoIP megoldások megváltoztatják a távolsagi telefonhívásokhoz való viszonyt. Ezzel a technológiával az analog jeleket átalakítjak digitális jelekké, amely az Interneten keresztül kerül továbbításra, így egy egyszerű Internet-kapcsolat megoldást nyújt az ingyenes hívások lebonyolítására.  A VoIP szoftverek használata egy hatékony módja az ingyenes beszélgetések lebonyolításának és a telefontársaságok kiiktatásának. A VoIP egy olyan lehetőség, amely átalakíthatja a telefonhálózatok infrastruktúráját az egész világon azért is, mivel a fejlesztéseknek köszönhetően egyre több szolgáltatást nyujt.

Mi szükséges, hogy VOIP-on tudjunk beszélni?

1. Az ATA átjáró (VOIP gateway) ami az analóg telefonjeleket alakítja át digitális jelekké és fordítve. Az ATA átjárók lehetővé teszi az analóg telefonok vagy analóg telefonközpontok VoIP-os használatát, mivel az átalakított analóg jelek az interneten keresztül digitális jelekként továbbíthatóak.

PAP2: az egy népszerű ATA gateway - analóg telefont köthetünk rá2. Az IP-telefonok speciális készülékek, amelyek megjelenésükben nagyon hasonlítanak egy normál telefonhoz. A különbség az, hogy az IP-telefonokat egy Ethernet (internetes) csatlakozóba kell dugni és ezeket a telefonokat (mind szoftveres, mind  hardweres részüket) a számítógépes hálózat kezeli. Wi-Fi (vezeték nélküli) IP-telefonok is már elérhetőek a piacon - igaz ma még egy kicsit drágán. Az ip telefonokat csatlakoztathatjuk IP-telefonközponthoz amivel számos extra szolgáltatást nyerhetünk. (Ha több információt szertnél erről, iratkozz fel a Távközlési Magazin heti hírlevelére.)


Nem, nem reklám: a készülék ugyanis nálunk nem kapható

3. A számítógépről számítógépre történő hívás a legegyszerűbb módja a VoIP használatának. Ebben az esetben PC és PC között a távolsági hívások is ingyenesek. Sok szolgáltató létezik, amely ingyenes vagy nagyon olcsó lehetőséget biztosít távolsági beszélgetések lebonyolítására. (PC-to-Phone angolul) A felhasználónak csupán egy mikrofonra, hangkártyára, fülhallgatóra és internetes kapcsolatra van szüksége, valamint a szolgáltató (pl. Skype) szoftverére. Ennek a megoldásnak az egyetlen hátránya az, hogy a felhasználónak ki kell fizetnie a havi internetes szolgáltatás árát.


Freecall: egy PC-to-PSTN szolgáltató

Próbáljuk ki a VOIP-ot!
A VoIP kipróbálása nem jelenthet problémát, hisz rengeteg ingyenes VoIP program és szolgáltatás  létezik a Weben. Ezen programok letöltése és installálása kb. 3-5 percet vesz igénybe. Hogy teszteld a programot az Interneten keresztül nincs szükség másra, minthogy meghívd az egyik barátodat és kezdeményezz egy hívást az ő gépére.

Összegzés
Az IP technológiának nagy jövője van, mind infrastrukturáját, mind pedig költségeit tekintve. Egyre több cég áll át a VoIP technlógiára és ez a technológia egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hétköznapi felhasználók körében is. Ezáltal a VoIP egy olyan megoldás, amely a hagyományos telefonrendszereket is egyszerűen integrálja, így egy megbizható és hatékony módja a kommunikációnak.

További cikkek kezdőknek:

Kezdőknek: mi az IP PBX?

Skpe kezdőknek

Freecall: történelemmé teszi a telefonszámlát

VOIP mini-szótár kezdőknek


Cimkék: voip, arpanet, pstn, digitális, ata, IP telefon, WI-FI, PC-to-PC, PC-to-PSTN, intenret, gateway, voip szoftver,
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről