FN Blog / Tárcsahang / Jövőre zsebedben csenget a Google?
Nyomtatás Betűméret

Jövőre zsebedben csenget a Google?

2007-10-15 09:30:00
A Google "világuralmi" törekvéseinek egy újabb állomásán állunk: a híres keresőt, operációs rendszert (ez még nem hivatalos), kalendáriumot és levelezőt kifejlesztő cégről most a madarak azt csiripelik, hogy még idén VOIP hívásokara is képes mobillal rukkol elő.

Ahogy januári bejegyzésemben előre jeleztem az iPhone volt az idei év, de egyes elemzők szerint elmúlt tíz év legnagyobb szenzációja a telekom szektorban. A Figyelő Net írta a minap, hogy a Google is arra készül, hogy piacra dobjon egy hasonló megoldást, a Google Phone-t 2008 első negyedévében. Az interneten máris számos cikk jelent meg a Google Phone létezéséről.  Sokan úgy vélik, hogy a Google egy olyan terméket fog piacra dobni, amely a VoIP technológiát is tartalmazza és lehetővé teszi a SIP-TO-SIP protokolos és a SIP-TO-PSTN (azaz VOIP-ról normál számok hívása) beszélgetésekre is.

A szilikon-völgyi óriás nem spekulál rosszul.

Pár év és tuti biznisz mobil VOIP
2012 végére 435 millió mobiltelefon lesz, amely a SIP (internet telefon) protokollt használja.  Az  Informa Telecoms & Media piackutató szerint a SIP-es telefonok eladása el fogja érni a 275 milliót 2012-ben. Nem mellékes: a SIP technológia izgalmas a cégeknek is mert lehetőve teszi a mobilok céges VOIP alközponttal való használatát is. (Ha több információt szertnél erről, iratkozz fel a Távközlési Magazin heti hírlevelére.)

A piackutató tovább megy, szerinte a SIP-es telefonok drámai hatással lesznek a mobiltelefonos szektorra és ha ilyen ütemben emelkedik a piaci részesedésük, a 2006-os 0.4 százalékról 19 százalékra nőhet 2012-ig.

Tuti nem így fog kinézni - bár a kép bejárta a világot

Miben lesz több a Google mobilja?
Megbízható források szerint a Google Taiwanon készíti elő a gPhone-t és ezt 2008 első negyedévében szeretné piacra dobni. Már tesztelik a több mint húsz HTC telefon-modellt és az utolsó simításokat végzik a dizájnon. Az új gPhone magában foglalja majd a

  • Google Maps egy speciális verzióját, amely kompatibils lesz a beépitett GPS rendszerrel, valamint a email megoldásást
  • Gmail-t (én is ezt használom és imádom) és a
  • Google Calendar-t a "gugli" naptár-alkalmazását.

Szóbeszédek szerint a már meglévő Google talk alkalmazásba is be szeretnék építeni a vezetékes számos hívásának lehetőségét, (erre most nem képes) de erről még semmi hivatalosat nem mondtak.

Jön a Google saját Windows-a?
Internetes szakértők azt remélik, hogy a Mobile OS rendszer sokkal felhasználóbarátabb lesz, mint az Apple iPhonon futó rendszere. Azt is beszélik, hogy a hívások ingyenesek lesznek a Google Phone-nal, de szakértők szerint ehhez még a nagy telekomos cégeknek is lesz egy-két szavuk, és szerintem is elég irreállis. Bár ki tudja, némi reklámmal kegészítve bizonyos hívásirányokban akár működhet is.

Viktor (További érdekességeket találsz ingyenes hírlevelemben.)

Kapcsolódó témák a FigyelőNet-en:

A Microsoft is menő mobilt fejleszt?

Születőben a Google-mobil

Az érzelmekre is reagálnának a mobiltelefonok

Google-mobil jöhet

Mobilszolgáltató lenne a Google

Akiket részletesebben érdekel a téma: (magyarul)
Google Phone két héten belül?
Google phone még az idén?

Korábban a Tárcsahangban:


Cimkék: google, voip, google phone, sip
10 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. Szekeres Viktor 2007-10-24 14:36:33
István,

Készül egy bejegyzés, a hűségnyilatkozatok gyakorlatáról.

Viktor
3. Schäffer István 2007-10-17 10:33:21
Engem hihetetlenül irritál, a hűségnyilatkozattal magukhoz láncoló szolgáltatók akciói! Legutóbb az egyik nagyobb szolgáltatónál kötöttem szerződést 5500 forintért, és hetekkel később az ugyanazt a szolgáltatást megkötők már lényegesen olcsóbban jutottak hozzá! Úgy emlékszem, hogy készült a parlamentbe egy olyan javaslat, amelyik megszüntette volna az ilyen monopolhelyzet létrejöttét, és nem tudom, hogy jelenleg hol áll az ügy.
2. Szekeres Viktor 2007-10-15 14:56:53
Ajánlom figyelmetekbe márciusi bejegyzésem ahol erről több infó található:
tarcsahang.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=9448
1. Peti bácsi 2007-10-15 14:52:56
Halihó ! Aki már ma is akar mobilon VOIP-ozni, akkor vegyen egy nokia n95-öt, fizessen elő egy korlátlan mobilinternetre, töltse le a fring.com progit, csináljon pl. egy ingyenes német telefonszámot a sipgate.de oldalon és hajrá !

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről