FN Blog / Tárcsahang / Bábel tévéje: internet, tv, és telefon végre ...
Nyomtatás Betűméret

Bábel tévéje: internet, tv, és telefon végre egy dobozban!

2007-11-06 09:30:00
A BabelTV egy különleges „doboz”, (set-top-box) mely integrálja a TV-t az internetet, és a VOIP telefont. A készülék segítségével a felhasználók 39 internetes TV adás közül válogathatnak, rádióállomásokat hallgathatnak (sőt felvehetik, visszatekerhetik az adásokat, vagy akár megállíthatják az élő adást) valamint szörfölhetnek Interneten és ami a lényeg: VoIP-on beszélgethetnek!

Tévéből telefon... vagy fordítva?

A BabelTV szoftvere egy Linux alapú erre a célra fejlesztett hardveren fut. A felhasználónak nincs más dolga, mint hazavinni és tévére kötnie, és máris szabadon tévézhet, rádiózhat. A készülék kínál a magyar IP TV szolgáltatók által már jól beharangozott műsorfüzetet ahol jó előre beállíthatóak a felvenni kívánt tévéműsorok. Bábeli zűrzavart csak tovább fokozza a beépített MP3 lejátszó és képnézegető. (Sőt a kettő keverékét is tudja: saját zenéim szólnak a háttérben miközben fényképeket, nézegetek.)

 VOIP támogatás: Skpye, MSN-t vagy amit akartok…
A BabelTV a fent említett szolgáltatásai mellet VoIP szolgáltatásokat is nyújt, ingyenes telefonálási lehetőséget biztosítva a felhasználók között. Hívás alkalmával egy kis ablakban jelenik meg a hívó száma és neve. Hívásátirányítás is lehetséges, (akár a beépített hangpostára) ha a felhasználó azt szeretné, hogy ne zavarjak őt tévézés közben, de akár meg is állíthatja a tv-műsort, beszélhet, és később ott folytathatja a tévézést, pontosan onnan ahol a beszélgetés előtt megállította azt. A

BabelTV-vel továbbá lehetséges a hívások szűrése, átirányítása, bizonyos számok letiltása valamint a kimenő hívások letiltása is. (További információkat találsz ingyenes internet telefon megoldásokról hírlevelemben.)

 A BabelTV-n YouTube videókat is nézhet a felhasználó, sőt lehetőség van arra is, hogy videokamerát csatlakoztatva saját videókat rögzítsen.

Hogyan működik a BabelTV?
„A felhasználók fájljai egy központi szerveren kerülnek tárolásra. A rendszer csupán ideiglenes fájlokat tárol a felhasználó "dobozán". Így ha a helyi hálózat meghibásodik, vagy éppen ellopják az egységet, a felhasználó egyszerűen be tud jelentkezni egy másik dobozról, és a fájljai ismét elérhetőek. A rendszert próbáltuk úgy felépíteni, hogy minimális Internet sávszélességgel is tökéletesen működjön."

Szerintem azért ez már kicsit PR szagú. Képtelenség ennyi szolgáltatást kis sávszélen megvalósítani. Kb. olyan mit ha azt mondanák: "keveset fogyaszt de nagyon jó gyorsul...."

A sávszélesség banánhéján csúszhat meg…
Egyáltalán nem biztos, hogy a TV-s szörfölés el fog-e terjedni. Az ilyen IP TV szerű szolgáltatások ugyanis zabálják a sávszélességet. A Microsoft TV alkalmazása az  MSN TV például egyáltalán nem jött be, mert a képfelbontással problémák voltak, és a szövegeket a TV készülékeken nem lehetett rendesen elolvasni. De a mai LCD és plazma technológiájú tévékkel ez a probléma megoldódni látszik.

A BabelTV Angliában elérhető lesz November elején kb. 130 ezer forintnak megfelelő angol fontért. A doboz mellé a felhasználó vezeték nélküli billentyűzetet és egeret is kap.

Viktor (További információkat találsz ingyenes internet telefon megoldásokról hírlevelemben.)

Korábban a FN-en:

Hódít az IP TV

Jönnek az IP-TV-k

Korábban a Tárcsahang blogban:


Cimkék: you tube, voip, babel tv, set top box
9 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Szekeres Viktor 2007-11-08 13:09:08
Az is! Sikáig csak beszéltek róla, hogy egyszer majd egy doboz lesz a telefon a tévé és a PC, most úgy tűnik végre, hogy tényleg.
1. Hornyak Zsolt 2007-11-07 10:27:33
nagyszerüen hangzik

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről