FN Blog / Tárcsahang / A képeslapok a postán karácsonyoznak?
Nyomtatás Betűméret

A képeslapok a postán karácsonyoznak?

2007-12-17 09:45:00
Munkakörülményeik javítása és munkájuk méltó megfizetése érdekében, valamint a társaságnál fellépő jelentős feszültségek miatt – ha hétfő délig meg nem egyeznek – határozatlan ideig sztrájkolnak a postai kézbesítők. Milyen hatással számolhatunk mi, akik nem végezzük, csak igénybe vesszük a Magyar Postát?

Monopólium 2012-ig

Ahogy a Matávnak 2002-ig a vezetékes telefon szolgáltatásra volt, úgy a Postának 2012-ig az 50 grammos levelek kézbesítésére van államilag garantált kizárólagossága. A piacnyitás után a távközlési óriásnál is jelentős mértékűek voltak az elbocsátások, most munkahelyeik elvesztése miatt aggódnak a postások is. Félelmük jogos: a mai napig is 800-900 fős leépítésekről hallani a T-com háza tájáról.

Mi lesz ha szünetel levélpostai szolgáltatás?
Először is: a feladott leveleket nem dolgozzák fel és nem kézbesítik ki. (Kivéve az életmentő és vakok által írt leveleket.) Azaz ha ma számlát, képeslapot, karácsonyi üdvözlőlapot adunk fel az karácsonyig nem kapja meg a címzett. Nem olvashatja nagymama, hogy boldog karácsonyt kívánunk, a külföldi rokonaink sem hallanak felőlünk az ünnepek alkalmával, a hivatalos szerveknek feladott leveleink is úgy tűnik, hogy hűvös budaörsi Magyar Posta Logisztikai központban karácsonyoznak.

A sztrájk gazdasági jelentősége nem elhanyagolható: a karácsonyi őrületben többség többet postázik, mint az év többi részében.

Mit tehetünk a sztrájk ideje alatt?

  • Ha tényleg nagyon fontos a levél küldhetjük valamilyen futárcéggel kiscsomagként. Két háromezerért a postai kétszáz maximum ötszáz helyett. A legtöbb csomag-felvételi hellyel a GLS rendelkezik.
  • Küldhetünk telefaxot mely elsősorban cégeknek jelent megoldást, magánszemélyek egymás között nem küldenek faxot. Fontos: a faxon kötött szerződés ugyan úgy érvényes mintha személyesen írtuk volna alá.

  • Küldhetünk e-mailt mely ugyan nem hivatalos de ha nem számlát vagy szerződést küldünk tökéletes. Gyors, pontos és akár „ajánlottan” is küldhetjük. (Azaz kapunk arról egy emailt, hogy a másik fél megkapta üzenetünket.)

  • Csatolt fájlként küldhetünk szerződést, számlát – faxolás helyett. A számla eredeti példányát feladatjuk a sztrájk után.

  • Szeretteinknek küldhetünk karácsonyi SMS-t ami persze olcsóbb, de mégsem ugyan az mint egy fenyőfás képeslap....

  • Telefonálhatunk, akár ingyen is valamilyen ingyenes internet-telefon szolgáltatón keresztül.

… és még számos más módon. Ötleteiteket várom hozzászólásban!

Viktor (Ha több információt szertnél erről, iratkozz fel a Távközlési Magazin heti hírlevelére.)

 


Cimkék: sztrájk, fax, sms, posta
21 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

6. Ivan 2008-02-07 04:53:13
Akkor ezert nem ert oda idoben az a franya csomag. 15 nap kellett hozza. Szarhazi banda
5. B. Gy. 2007-12-19 19:53:33
Jó hír, hogy a nagypapámtól (95 éves) megkaptam a karácsonyi lapomat, a szüleim pedig megkapták az én üdvözletemet. Remélem amelyeket külföldre küldtem, nem ragadtak itt nálunk ;))
4. Zsu 2007-12-18 13:30:06
Annyira elegem van már ezekből a kizárjuk az embereket mindenből sztrájkból! Én is sztrájkolok, soha többet nem ülök vonatra, bkv-ra, nem küldök postán levelet... Kocsival járok -nem nyomnak össze és ölelem Karácsonykor a szeretteimet élőben. Na ki járt jobban? Persze tudom nagyon sarkított ez így, de már beláthatnák, hogy itt sajna a sztrájk nem segít, valami mást kéne kitalálni.... Ja és akik ellen szól ez a sztráj azok eddig is kocsival (limóval) jártak, a hivatalos leveleiket futár vitte és ha lezárják az utakat repülővel, helikopterrel mennek..
3. Viktor 2007-12-18 09:41:08
Jó hír! Tegnap Infó rádió hír, hogy a szakszervezet és a Posta megegyeztek és nem lesz sztrájk!

vik.
2. Szekeres Viktor 2007-12-17 15:26:54
KEdves Ferenc,

Ez egy internetes napló, és az FN mint portál. De hogy állításom bizonyítsam:
inforadio.hu/hir/belfold/hir-168869 />
Viktor
1. Horovitz Ferenc 2007-12-17 15:14:42
A tájékoztatás nem teljes.
1. A sztrájkot ugyanis egy 200 fő tagsággal rendelkező szakszervezet szervezi. A többi postásnak van megállapodása 2007-re ezért nem támogatják.
Jó lenne ha nem riogatnák a lakosságot!
Tisztességes tájékoztataást várok el az FN-től

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről