FN Blog / Tárcsahang / Mi lesz az olcsó VOIP-os hívásokkal, ha megszak...
Nyomtatás Betűméret

Mi lesz az olcsó VOIP-os hívásokkal, ha megszakad az internet?

2008-02-19 15:40:00
„Mi abból élünk, hogy felhívnak minket az ügyfelek. Mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár egy percig is ne legyünk elérhetőek!” – mondta egyik kedvenc ügyfelem, aki történetesen egy mentőszolgálat vezetője. Mit tehetünk, ha VOIP-ot használunk de nincs internet?

Vonalszakadás: nem jelenet valódi kockázatot
„Egy szakszerűen telepített VOIP rendszer esetében meg sem érzik az ügyfelek, hogy megszakadt az internet.” – avat be Sándor Zoltán az iptelefonálás titkaiba. Ugyanis a profi VOIP rendszer elengedhetetlen része az un. “menekülő útvonal”.

Lényege, hogy áramszünet vagy (internet) vonalszakadás esetén a bejövő hívások egy előre megadott pl. mobil számra érkeznek.  Mindezt anélkül, hogy a hívó tudomására jutna. A kimenő hívásokra menekülő útvonalként érdemes megtartani egy analóg / ISDN vonalat.

Példa: ha VOIP-os számom a 1/456-8014 esetleg leszakadna az internetről mert pl. üzemszünetet tart kábeltévés szolgáltatóm, akkor az összes bejövő hívásom a 20/222-5700-ra érkezik. A hívó semmit nem fog észre venni!

Költségek: az átirányítás díja 4-40 Ft / perc

Tartalék internet is jó megoldás lehet
Egy másik – talán még jobb megoldás lehet egy tartalék internet kapcsolat üzembe helyezése. Fontos, hogy a tartalék internet egy másik szolgáltatótól legyen és másik technológia lehetőleg. Például ha kábeltévés netet használunk, jó megoldás lehet egy ADSL. „De hisz ez plusz kiadás” - fakadt ki egy másik ügyfelem az ötlet hallatán. Naná, hogy de alig több mint egy telefon-előfizetés díja de ennyiért 100%, hogy mindig legyen internet az irodában.

Példa: mi kábeles internet használunk, de routerunk (ami megosztja az internetet a cég 12 PC-je között) úgy van beállítva, hogyha megszakad a kábeltévés internet akkor automatikusan, álljon át a „menekülő útvonalként” fenntartott ADSL kapcsolatra.

 Költségek: 3000 - 10 0000 Ft / hó

Áramszünet: már keményebb, feltörhető dió
A VOIP rendszer másik egy fokkal összetettebb problémája az áramszünet – manapság egyre ritkább esete. Komoly több órás áramszünetet nem hogy egy IP telefonközpont de egy hagyományos telefonközpont sem képes átvészelni. Tárcsahangot adnak a vonalak, de azokat nem halljuk, mert központ nem működik.

Az egyedüli jól megoldásnak szünetmentes tápegység használata lehet. Áramszünet esetén minden megy tovább a megszokott vágányon, nem szakadnak meg a folyamatban lévő beszélgetések, nem vésznek el az épp fogadás alatt lévő faxok.

Kis extra műszaki érdeklődésüknek: Jó tudni, hogy a szünetmentes tápegységek túlfeszültség gátlók is egyben. Azaz ha akár egy másodpercre is nagyobb feszültséget küld pl. az ELMÜ mint 220V, az nem teszi tönkre drága pénzen vett telefonszámla megtakarító VOIP rendszerünket.

Egy kis üröm az örömben: néhány percnél tovább működni képes szünetmentes tápegységek igen borsos áron kaphatóak.

Költségek:

5 perces szünetmentes áramforrás: kb. 100 000 Ft (nettó)

8 perces szünetmentes áramforrás: kb. 150 000 Ft (nettó)

15 perces szünetmentes áramforrás: kb. 250 000 Ft (nettó)

 A megtakarítás úgyis behozza…
„A fenti számok nem túl magas összegek, ha megnézzük mennyit, takarítanak meg a cégek, ha VOIP-ra váltanak” – folytatja Sándor Zoltán. A legjellemzőbb, hogy a cégek új VOIP rendszerüket a megtakarításból fedezik a beruházás havidíját. Így nincs szükség külön beruházásra az összeg a cég főtevékenységére fordítható.

 A nettó 5,50 Ft-os helyi 8,50 Ft-os belföldi és 15 Ft körüli külföldi percdíjak még sokáig annyira vonzóak maradnak a mai drága tarifákhoz képest, hogy sok cég fog úgy dönteni: megéri váltani.

Viktor

(A szolgáltató nevét nem árulom el, de ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre nem csak azt mondom meg melyik, hanem további hasznos dolgokat megtudhasz az IP telefoniáról.)

Korábban:


Cimkék: voip, internet, kábéltévé
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

2. Szekeres viktor 2008-02-21 12:50:44
Kedves PT,

Várom árlistádat a szekeres.viktor@gloster.hu email címre. Szerintem is drágák, és már régóta keresek olcsóbbat.

Viktor
1. PT 2008-02-21 10:54:15
A szünetmentes áramforrások ára egy nagyságrenddel kisebb.

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről