FN Blog / Tárcsahang / Mit tehetünk, ha süketek a vonalak mint most Kis...
Nyomtatás Betűméret

Mit tehetünk, ha süketek a vonalak mint most Kispesten?

2008-02-28 16:02:00
Több mint 50 millió forint kár, süket telefonvonalak működésképtelen pénzfelvevő automaták – ha címszavakban akarnánk összefoglalni a vasárnap este óta tartó kispesti távközlési helyzetet. Mit tegyünk, hogy vállalkozásunk soha ne maradjon működő telefonvonal nélkül?

A több portált bejárt ügy egyik legnagyobb vesztesei a banki ügyfelek: ők nem elég, hogy telefonálni nem tudnak, de még a készpénzt sem tudnak felvenni, ugyanis pénzfelvevő automaták sem üzemelnek. Az ügyfelek kénytelenek a szomszédos kerületbe utazni, ha saját pénzükhöz szeretnének hozzáférni.


Hátrányos helyzetbe került számos – mobil előfizetéssel nem rendelkező idős ember is, akik nem tudják sürgős orvosi segítség hívására használni készülékeiket.

Apa kezdődik! Az adásszünet….
A céges és otthoni felhasználók joggal bosszankodnak, hogy nem elég, hogy internetezni nem tudnak de azok, akik elcsábultak a T-online Iptévé reklámjára és digitális tévére váltottak, adás nélkül is maradtak, mert mindkét szolgáltatás a rézdrótos vezetékes telefonvezetéken valósul meg. Se e-mail, se RTL klub, se az amúgy szobaantennával ingyen fogható m1, maradnak a beszélgetős téli esték. (A legenda szerint, egyszer egy áramszünet miatt New York egy estére sötétségbe borult és pont kilenc hónapra rá a megszokottnál több gyermek született a tengeren túli városban…)

Kábeltelefon a nyerő
Akik kábeltévén tévéznek (a többség) és interneteznek megúszták a kényszerű üzemszünetet – ugyanis az nem a T-com telefonhálózatán üzemel, hanem a helyi kábeltévé szolgáltató koax hálózatán, ami ezúttal elkerülte a színesfém tolvajok figyelmét. A kábeltelefon (VOIP-ra) előfizetők vezetékes telefonjai a teljes telefonos káoszban is zavartalanul működnek.

Egy hírlevél olvasóm Gábor (aki egy külföldi gépek importját végző vállalkozás vezetője) például arról számolt be, hogy a sokak által megbízhatatlannak tartott VOIP (kábeltelefon) az egyedüli működő telefonja a mobilon túl. Nem volt más választása: a T-com-os (ISDN) számait átirányította a VOIP-os telefonszámaira, hogy ügyfelei elérjék cégét annak ellenére, hogy egész Kispesten süket minden T-com-os vonal.

Mit tehet egy cég, hogy elkerülje vonalszakadásból eredő károkat?

  1. Válts VOIP-ra! Ha vezetékes telefont használunk, ki vagyunk szolgáltatva a vezetékes szolgáltatónak. Elég egy kábelszakadás, egy kábelbeázás és működésképtelenek a vonalak. A jól bejáratott és mindenki által ismert vezetékes szám is elhordozható VOIP szolgáltatóhoz.

  2. Használj dupla internet! Ha céged irodájában, egy időben használsz pl. egy kábeltévést internetet és pl. egy ADLS-t, szinte lehetetlen (minimális) az esélye annak, hogy egyszerre romoljon el mindkettő. A lényeg: különböző szolgáltatótól, különböző technológiájú netet használj.

  3. Kérj „Vészhelyzeti hívószámot” – vonalszakadás, vagy áramszünet esetére. Jelölj ki egy mobilszámot ahová a szolgáltatód, irányítsa a hívásokat az ilyen esetekben. Figyelem: ezt a funkciót nem minden szolgáltató támogatja.

Remélem a T-com nem feledkezik meg a kispestiekről és havi előfizetési díjban, jóváírja a kimaradt napokat – ha már kártérítésre nem számíthatnak a német távközlési óriástól. Addig is kitartás az ígéretek szerint már csak néhány nap és elhárítják a hibát!

Szekeres Viktor
Ingyenes tanulmány:
"4 katasztrófális telefonos hiba és kijavításuk"


Sajtóvisszhang:

Origó
RTL Klub
SG.hu

Korábban:


Cimkék: kispest, telefon, voip, t-com, kábeltelefon
8 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

4. ÉN 2008-02-28 17:46:09
Sztem nem szinesfém tolvajok lehettek .Azok nem lealázni akarják a t-comot.
3. Szekeres Viktor 2008-02-28 16:39:02
Gábor,

Igazad van. A begyzésben arra céloztam, hogy a VOIP esetén lehetőséged van redundáns (duplikált) telefon rendszert létrehozni. Ha lehal az egyik fajta internet, ott a másik. Viktor
2. Lakatos Gábor 2008-02-28 16:33:10
Én sem vagyok tökéletes: "metörténhetne" helyett "megtörténhetne" szót kellett volna írnom....
1. Lakatos Gábor 2008-02-28 16:30:32
Olvastam a cikket, lenne néhány észrevételem.
1. Sajnálatos eset, ami Kispesten történt, de ugyanez, vagy ehhez hasonló eset metörténhetne kábeltv esetén is, a kábel szakadása akkor ott okozna gondot. Ettől kezdve egyáltalán nem biztos, hogy ha kábelnetre váltok és ott fizetek elő VOIP-ra, akkor nem lesz ebből eredő veszteségem.

2. Ebben a levélben (is) találtam több helyesírási hibát. ("vasárnap ESETE óta", "soha NEM maradjon"). Szerintem annak, aki sok embert szeretne megcélozni, az ilyenekre is jobban oda kellene figyelnie.

Üdvözlettel:
Gábor

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről