FN Blog / Tárcsahang / Szervezzen forradalmat telefonon Ön is!
Nyomtatás Betűméret

Szervezzen forradalmat telefonon Ön is!

2008-04-13 12:30:00
Hogyan szervezzünk tüntetést és randalírozást telefonon a hatóságok tudta nélkül? A közelmúlt szélsőjobbos megnyilvánulásai a távközlési szakértő szemével. Milyen távközlési eszközöket érdemes és tilos használni ha azt akarjuk, hogy ne jussanak a hatóságok tudtára jusson beszélgetéseink?

A hagyományos előfizetői eszközök alapjában véve alkalmatlanok bármilyen titkos beszélgetésre. Ezek lehallgatását ugyanis a törvény lehetővé teszi az NBH számára. Ilyenek, a

Vezetékes telefon – melyről köztudott, hogy már évtizedekkel ezelőtt is könnyedén lehallgatható volt. Maradnak hár a kódszavas beszélgetések “sas elindult, a fészekbe” vagy kerítünk pár navajo indiánt ahogy az USA tette a második világháborúban. (A háború alatt navajo indiánok saját anyanyelvükön kommunikáltak egymással, amit japán hadsereg hosszú éveken át képtelefon volt megfejteni.)

Mobiltelefonon – nemhogy a beszélgetések lehallgathatóak, de még az SMS-ek is látszódnak, az NBH számára sőt az un. cellainformáció alapján még azt is tudják a hatóságok, hogy épp merre tanyázunk. Emlékezzünk csak vissza: az igazán komoly balhék idején a rendőrség zavaróval tette lehetetlenné a mobiltelefok használatát.

Rádió, walkie-talkie – még könnyeben lehallgathatóak mint a mobiltelefok, már a hetvenes évek elejétől kezdve létezett a Belügyminisztérium III/5-ös ügyosztálya melynek kifejezetten ez volt a feladata...

… de vannak hivatal számára nem – vagy csak jóval nehezebben lehallgatható hívástípusok.

VOIP telefon (helyhez kötött) – a titkos beszélgetések egyik jó módja lehet, ha a két telefon egy VOIP telefon. Létezik és ingyenesen letölthető SRTP nevű protokoll ami képes megvalósítani titkos beszélgetés bizonyos IP telefon készülékek között. Az SRTP annyit tesz, hogy a nyilvános internetet használó hangcsomagokat egy kulccsal titkosítja a küldő oldalon, és feloldja a fogadó oldalon. De használható megoldás lehet még egy un. titkosított pon-pont adat kapcsolat (VPN) felépítése a két készülék között és ezt titkosított csatornát használni. Mindkét megoldás telepítéséhez komoly szaktudás kell szükséges, de a megoldás garanált! (A megoldás részleteit nem árulom el, de ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre  további hasznos dolgokat megtudhasz az IP telefoniáról.)

Skype – egy viszonylag nehezen lehallgatható megoldás, sőt a már az egymással beszélgetők személyazonosságának megállapítása sem lehet könnyű dió a NBH-nak, ugyanis semmilyen valós személyes adatot nem kell megadnunk, hogy beszélgetni tudjunk a Skype-on. Ingyenes – így garanciát ne várjunk a svéd cég fejlesztőitől, bár szerintük biztinságos.

Skpye mobiltelefonon – Ha letöltjük a Fring nevű alkalmazást mobilunkra, akkor mobilszolgáltatónk által kínált szélessávú internetet (3G) akár Skype hívásokra is használhatjuk. Ha a vonal másik végén szintén egy Skype felhasználót hívunk, nem lesz könnyű dolga annak aki hívásunk lehallgatására készül: ugyanis annyit fog látni, hogy készülékünk internetezik, hiába beszélgetünk rajta valójában. Tovább nehezíti a hatóságok dolgát ha a mobil előfizetés más nevére szól, ráadásul a hívó folyamatos mozgásban van.

Fontos információ!
Eszemben sincs bármilyen szélsőséges szervezetnek segíteni, pusztán egy olyan bejegyzést akartam mely szól a titkos telefonbeszélgetések lehetőségeiről – egy igen aktuális témához kapcsolódva.


Szekeres Viktor
Ingyen letölthető e-book:
"Kirúgtam a szolgátatóm, fele se lett a számlám"

Korábban:Cimkék: voip, forradalom, titkos telefon
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. Móric 2009-09-30 15:26:35
Azért jól körül kell tekinteni.... :)

Szerintem a VPN és VOIP együtt a megoldás.

buhera.blog.hu/2008/06/20/titkositott_voip_hangfolyamok_megfejtese_elegansan

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről