FN Blog / Tárcsahang / Ingyenes telefonszámot hoz a mikulás
Nyomtatás Betűméret

Ingyenes telefonszámot hoz a mikulás

2008-12-05 11:30:09
Több mint egy éve írtam egy akkor még nagyon fejlesztési szakaszából álló projektről az ENUM projektről. A ENUM a tervek szerint nem más lesz, mint egy hatalmas globális telefonkönyv, mely összeköti bolygónk 1.2 milliárd telefonvonalát a világ 360 millió internet felhasználójával. De most végre itt az iNUM (internet szám) mely lehetővé teszi, hogy föld összes VOIP felhasználóját egyetlen földrajzi országhívó a (+883) segítségével tudjuk hívni - naná, hogy ingyen!

 Ha valamelyik VOIP szolgáltatóhoz regisztráltunk, akkor többnyire egy csak a saját belső hálózatából hívható VOIP-os számot kaptunk (sőt Skype esetén csak egy azonosítót) és egy kisebb összegért cserébe valamilyen földrajzi számot. (Egy korábbi bejegyzésemben már írtam ennek előnyeiről.) Jelenleg a számhordozás segítségével meglévő földrajzi számunkat új VOIP szolgáltatónkhoz hordozhatjuk. 


Rod Ullens (Voxbone) alapító bejelenti az iNUM indulását

iNUM: a Föld bolygó országhívója
Néhány vezető nemzetközi VOIP szolgáltató megelégelte a viaskodást a hely vezetékes szolgáltatókkal és minden ország hírközlési hatóságával és az ITU-nál kilobbiztak egy saját országhívószámot, a +883-at. Azaz ha egy telefonszám úgy kezdődik +883 biztosak lehetünk benne, hogy valamilyen VOIP szolgáltató előfizetőjét hívtuk - egyenlőre. Természetesen a projektbe beszállhat bármely hagyományos szolgáltató is. A iNUM legnagyobb előnye, hogy az eddig megszokott földrajzi hívószámot kiváltja egy hordozható "világszámhívószám": azaz legyek világ bármely (internettel ellátott) országában ezen az egységes hívószámon bármely országból mindig hívható maradok - akár mobilon is (mobilkliens, és mobil internet segítségével) roaming díj nélkül. (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)

Kinek jó ez?
A iNUM-ban résztvevő VOIP szolgáltatók ügyfelei (pl. Gizmo5, Jajah, VOIP Buster, Voxalot) persze örülnek, hisz iNUM-os számuk ingyen hívható a projektben résztvevő hálózatokból és persze ők is ingyen hívhatnak számtalan internet telefon forradalmárt. Az igazán nagy durranás az lesz amikor a Skpye is beszáll a projektbe ez önmagában sok-sok millió új felhasználót jelent majd. (Kérdés, hogy ezt megteszi-e a piacvezető svéd cég, aki pont az ilyen extra szolgáltatásokból szedett díjakból él.) Szép új világ, még egy méretes lék a hagyományos rézdrótos szolgáltatók lassan de biztosan süllyedő hajóján.

Már itthonról is elérhető
"Ugyan kérlek, ez mire hozzánk eljut, még évek" - mondták szkeptikus barátaim a hír hallatán. Nos ez nem egészen igaz, mert iNum-os számot bárki szerezhet magának elég csak regisztrálni például Gizmo5, Jajah, VOIP Buster, Voxalot szolgáltatására. A +883 -as körzet már hívható a legtöbb magyar szolgáltató hálózatából - igaz nem túl olcsón. Ennek kivédésre a világ egyenlőre 45 országában - köztük Magyarországon is - helyi behívó számokat üzemeltet az iNum projekt-iroda. Aki tárcsázza a +36 19980500 -as budapesti hívószámot az rögtön az iNum hálózatban találja magát és ingyen hívhat bármely iNum-os telefonszámot. (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)

Összegzés
Az iNum projekt egy nagyon előremutató szép kezdeményezés, kérdés mennyire fogják az előfizetők megkedvelni. A hazánkban bevezetett 06-21-es körzetszám nem aratott túl nagy sikert, a tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenki ragaszkodik földrajzi számához is inkább a számhordozással összekötött szolgáltató-váltásban látják a telefonszámla-csökkentés biztos módját.

Ne mulaszd el a a folytatást, kattints ide kérd az ingyenes email-es bogértesítőt!


Szekeres Viktor
Ingyen letölthető e-book:
"Kirúgtam a szolgátatóm, fele se lett a számlám"


Korábban:


Cimkék: voxbone, voip, skype, iNUM
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről