FN Blog / Tárcsahang / A nagy sávszélesség kamu vége
Nyomtatás Betűméret

A nagy sávszélesség kamu vége

2008-12-17 18:00:11
A legújabb GVH döntés alapján nem a maximális hanem csak a garantált sávszélességet hirdethetik az internet szolgáltatók reklámjaiban. A döntés mérföldkő mert az utóbbi időben tapasztalható kamu sávszélesség növekedésnek vet véget egyszer és mindenkorra.


A döntéssel a GVH tiszta vizet önt a szolgáltatók által összepiszkolt pohárban: a sávszélességnek annyinak kell lennie amennyi a hirdetésben, weboldalon stb. oda van írva. Többé az sem kifogás, hogy ők bizony az "elérhető" sebességet hirdették, csak a kedves fogyasztó (már megint) nem olvasta el az apróbetüs részt. A határozatnak köszönhetően mától ha egy internet szolgáltató több sávszélességet hirdet mint amennyit garantálni tud akkor ezért jogosan felelősére vonható.

Mától annyi amennyi?
A VOIP-ra való váltás előtt álló cégek vezetői és rendszergazdái is fellélegezhetnek mert megszüntethetővé válik az a gyakorlat, hogy a "biztonság kedvéért" a nagyobb, drágább internet csomagot veszi meg a cég mert a sávszélesség "úgysem annyi mint a szerződésben".  Ellenben mától ha tudjuk, hogy (egy időben) hány telefon beszélgetést akarunk az interneten át végzőztetni, akkor egy egyszerű táblázattal könnyen meghatározható a hangforgalom sávszélesség igénye. (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)

A teljes képhez hozzá tartozik, hogy különféle tömörítési eljárások alkalmazásával jelentős mértékben minőség romlás nélkül csökkenthető a hang internet igénye.

Hangminőség mindenek felett
Ahhoz, hogy az hogy hangunk megfelelő minőségben hallatszódon a vonal másik végén, a megfelelő sávszélesség még édeskevés. Szükség van minőségi IP telefonokra (a néhány ezerért kapható kínai sajnos alkalmatlan) és IP telefonálásra alkalmas központi egységekre (router-re és switch-re). Ezeknek kötelezően alkalmasnak kell lenniük arra, hogy a hang csomagoknak előnyt biztosítsanak a hálózatban pl. az email-ekhez és a többi nem olyan sürgős adathoz képest. (Qos)

Ha egy email néhány másodperccel később ér célba az senkit nem zavar, ellenben ha egy telefon beszélgetésből akár csak másodpercek kimaradnak azt már nagyon rossz minőségű vonalnak tartjuk. (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)
 
Fókuszban a mobilitás
Egy sikeres Ip telefónia bevezetés további elengedhetetlen kelléke egy kiépített vezetékes számítógépes hálózat (LAN) a ugyanis a cégek zömnél használatos vezeték nélküli hálózat nem alkalmas ilyen célra. A probléma akkor keletkezik amikor beszélgetés közben a felhasználó sétálgatni kezd hordozható vezeték nélküli IP telefonjával. Ilyenkor a készüléknek egyik adóállomásról (wireless AP) a másikra kell váltania (pont úgy ahogyan az erre tervezett a GSM készülék tornyot vált időnként) de erre képtelen anélkül, hogy ez a beszélgetésben ne okozna kiesést.

A Cisco cég egyébként kínál olyan vezeték nélküli hálózati megoldásokat ahol kiküszöbölték ezt a problémát de náluk ezek még nem túl elterjedtek. A megoldást olyan mobilok használata jelentheti melyet egy mobil kliens szoftver segítségével a GSM hívások mellett IP telefonálásra is alkalmassá tesszük. Ilyen készülék például a Nokia gyár E szériás készülékei.

Ne mulaszd el a a folytatást, kattints ide kérd az ingyenes email-es bogértesítőt!


Szekeres Viktor
Ajándék információs CD a Tárcsahang blog olvasóinak
"Az IP telefónia bevezetése a gyakorlatban"

Korábban:


Cimkék: voip, intenret, GVH
16 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

1. tuccika 2009-01-17 17:18:43
Mindegy,hogy ki a szolgáltató.
Csak a pannon éjjel nappal csomagot ne válasszál.Kész átverés.5990 ft/hó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről