FN Blog / Tárcsahang / Mi lesz velünk ha eladják a Skype-ot?
Nyomtatás Betűméret

Mi lesz velünk ha eladják a Skype-ot?

2009-01-28 10:00:08
Ipari pletykák szerint a Google - Microsoft - Cisco triumvirátus egyike szerezheti meg a mostani tulajdonos E-bay-től világ legnépszerűbb internettelefonos megoldását a Skpe-ot. De milyen hatással lesz ez a felhasználókra? Mi lesz sokmilió ingyen telefonáló magánszeméllyel és kisvállalkozással?

A hivatalos válasz valahogy így hangozhatna bármelyik lehetséges vevőjelölt szájából: természetesen minden marad ahogy volt, ingyenes marad az alapszolgáltatás és továbbra is fizetős a vezetékes és mobil irányba telefonálás. De a valódi kérdés, hogy ezen túl milyen plusz integrációs megoldásokat várhatunk az új tulajdonostól, kinek passzol jobban a portfóliójába, ki tudja jobban illeszteni a meglévő megoldásaihoz?

Microsoft - MSN vagy Skype?
A redmondi óriás valódi dilemmája az lehet, hogy a fiatalok körében nagyon népszerű (és a Windows-be beépített) Live Messangert fejlessze tovább valódi telejes telefonos megoldássá, (hogy vezetékest és mobilt is lehessen hívni róla) vagy elköltsön többszáz millió dollárt, hogy megszerezze a Skype-ot. A Live olyan azonnali üzenetküldő (IM) olyan megoldásként él a felhasználók fejében mellyel telefonálni is lehet - a Skpye-nál pont fordított a helyzet - a profit pedig a hívásdíjakon van nem a cseteléskor előbukkanó reklámokban.

A felhasználók a felvásárlással jól járnának, hisz rövid időn belül összeintegrálnák Office, Office Communication Server, más MS alkalmazásokkal. Nem volnék meglepődve ha Microsoft a Google elleni harc jegyében harcba szállna a Skype-ért. (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)

Cisco - a megoldás felvásárló
A Cisco az elmúlt években komoly lépéseket tett a KKV piac meghódítására. "A nagy cégeknek már eladták amit lehetett" - szól erre a cinikusok válasza. Jó példája ennek a törekvésének, hogy Linksys termékek már csak az új Cisco logo alatt kaphatóak. A Skpye nem volna rossz a Cisco számára mert jól tudná illeszteni un. egységesített kommunikációs (unified communication, röviden UC) termékeibe. A problémát ott látom, hogy a Skpye ügyfélkörének zöme lakossági felhasználó és a piacvezető hálózati eszköz gyártó célcsoportja pedig az üzleti felhasználók.

A Cisco-nak elegendő tőke is rendelkezésére állna egy ilyen tranzakcióhoz, arról nem is beszélve, hogy a cégkultúrája része olyan kisebb vállalatok felvásárlása és beolvasztása melyek segítik a fő célt: a hálózati eszközök eladását. Mindezzel együtt nem tartom valószínűnek a napokban szervergyártásba is belevágó Cisco lesz a Skype új tulajdonosa.  (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)

Google - a szolgáltató felvásárló
 "A Google világuralmi törekvései" - szókapcsolat mára az IT újságírás egyik nagy közhelyévé vált. Tény ami tény a Google már így is lég terebélyes, de keresőóriás szolgáltatásai közé illeszkedne leginkább a Skpye. Jelenleg is van telefonos megoldása a Grandcetral, de csak amerikaiak számra.
A Google mobil prototípusa

Jó megoldás volna ha egy keresés után rögtön telefonszámra kattintva már hívhatnák is a keresett céget (ez ma is elérhető egy kis kiegészítő szoftver segítségével), vagy lehetne olyan Adwords hirdetést feladni melyben Skype azonosító is szerepel, hogy az lehetséges ügyfelek rögtön - ingyen tudják hívni a hirdetőt. Jó ötletnek tűnik egy Gmail integráció megvalósítása, ha rögtön a levelőzőből nem csak leveleket de hívásokat is indíthatnánk - fogadhatnánk. (Videóhívásokra már most is alkalmas a Gmail.) A kis és közepes cégek már hónapok óta várják az integrációt világ legnépszerűbb szabad forráskódú telefonközpont szoftverével az Asterisk-el - ez is jól jöhetne a már mobiltelefon-gyártásban is utazó Google  számára. (További információkat kaphatsz, ha feliratkozol ingyenes hírlevelemre.)

Legyen bárki is a Skpye új kérője annyi biztos, hogy lényeget az ingyenes hívásokat biztosan megtarták. Aggodalomra tehát nincs ok, legfeljebb izgulhatunk: milyen új szolgáltatásokkal, megoldásokkal kedveskedik nekünk az ingyenes szoftver új tulajdonosa.

Ne mulaszd el a a folytatást, kattints ide kérd az ingyenes email-es bogértesítőt!


Szekeres Viktor
Ajándék információs CD a Tárcsahang blog olvasóinak
"Az IP telefónia bevezetése a gyakorlatban"


Korábban:Cimkék: cisco, google, microsoft
17 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről