FN Blog / Tárcsahang / Két év börtön és 24 milliós bírság jár j...
Nyomtatás Betűméret

Két év börtön és 24 milliós bírság jár jár egy VOIP-os hívásért Ománban

2007-03-18 16:10:45
Az ománi kormány foggal-körömmel védi az ottani vezetékes szolgáltató érdekeit: betiltotta a VOIP-os hívásokat, melyek olcsóvá tették az ottani vendégmunkások olcsó hazatelefonálását.

Az ománi Távközlési Szabályozási Hatóság (a magyar Nemzeti Hírközlési hatóság ottani megfelelője) új szabályozása alapján tilos VOIP-os hívásokat kezdeményezni az ország összes internet-kávézójából – írta meg a minap az arab AmeInfo blog . A szigorú – és az ország információ-technológiai fejlődése ellen való regula megsértői nem kevesebb, mint két év börtönre és 2.4 - 24 millió forintnak megfelelő ománi rialra számíthatnak.

A kormány a vezetékes szolgáltató érdekeit védi
Az új szabály egyrészt nehéz helyzetbe hozza a helyi lakosságot akik nagy előszeretettel hívták az Omtel (az ottani T-com) tarifáihoz képest töredékéért külföldön élő rokonaikat. Napnál is világosabb: a kormánynak elemi érdeke a verseny korlátozása és a jelenlegi monopol-helyzetben lévő szolgáltató „helyzetben tartása”.

Ez az intézkedés nem új az arab világban: az Egyesült Arab Emirátusokban ugyancsak betiltották és büntetik hasonló okokból a VOIP használatát, (Gulfnews), de ugyancsak nem lehetséges legálisan az interneten át telefonálni a közép-amerikai Belizeben, és Costa Ricában sem.

A magyar szabályozás
Hazánkban nem tiltott – sőt nagyon is támogatott – VOIP technológia használata. Szolgáltatást bárki nyújthat, aki erre engedélyt kér a Nemzeti Hírközlési Hatóságtól. A VOIP-os megoldások valóban költségmegtakarítást eredményeznek, nagyságrendileg 30-40%-al csökkenhet a vállalati telefonszámla, a hangminőség ma már elfogadható szinten van. Sőt VOIP telefonközpont használatával plusz szolgáltatások is olcsón elérhetőek pl. ilyen a hangrögzítés, vagy ún. távoli mellék (a telefonközpont mellékei bárhol lehetnek a világon), a mellékek között az ingyenes beszélgetés biztosított.

A technika lenyomja a szabályozást
Skype, vagy valamilyen SIP-es szolgáltató igénybevételét sokáig egy országban sem lehet visszatartani. A VOIP-os szoftverek ugyanis egyre kifinomultabbak, azaz hiába tiltják le nagy nemzeti internet-szolgáltatók szervereiről a telefonbeszélgetéseket, előbb-utóbb - mint oly sok mindenben az arab világban - erre is meglesz a kiskapu.


Cimkék: oman, voip, hírek
3 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Legyél blogger!

Te is szeretnél az FN hivatalos bloggere lenni?
Jelentkezz itt »

Blogleírás

A világ egy hazai infokommunikációs tanácsadó szemével. Piaci trendek, jótanácsok vállalkozások és közintézmények számára, a szektort érintő hírek események elemzése.

Hirdetés

Keresés

Blogértesítő - Tárcsahang

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről